Ayat Manzil

 Bismillahirrahmanirrahim

"Kalau ko rajin, ko baca Ayat Manzil pagi dan petang...", bisik makcik Jah (jiran saya) semasa kami ramai-ramai kat surau satu malam tu.

Yang jadi jiran saya sebut pasal ayat Manzil tu sebab di saat itu ustaz tengah selitkan cerita pasal gangguan yang mungkin saja ada di sekeliling kita. Gangguan yang dimaksudkan khusus terjadi melalui kerjasama makhluk halus yang kita tak nampak.

Ustaz sarankan agar kita sentiasa mengamalkan zikir-zikir sebagai pendinding diri agar jauh dari sebarang gangguan hantu, iblis dan syaitan yang boleh membawa mudharat. Tiada perkara jahat yang dapat sampai pada kita jika kita sentiasa ada pendinding, InsyaAllah. Cukuplah hanya Allah sebagai pelindung. Kita berlindung dengan kalimah Allah dari apa jua kejahatan yang tercipta... aminn

Ayat Manzil antara zikir terbaik yang elok untuk di-amalkan. Risalah Manzil disusun oleh Maulana Muhammad Zakaria Khandalawi yang mengandungi beberapa ayat Al-Quran yang disebut telah diajar oleh Rasulullah SAW kepada para sahabat ra.

Teringat satu ketika dulu, suami saya pernah dihadiahkan kawannya senaskah Manzil. Saya cari-cari dalam koleksi buku-buku kecil kami, tak ada la pulak. Mungkin dah beralih tempat, tu yang tak jumpa cari. InsyaAllah lepas ni nak kena cari balik Manzil di kedai buku berhampiran.

Jom amalkan...

MANZIL


  • Surah Al-Fatihah

  • Surah al-Baqarah 1 - 5


  • Surah al-Baqarah 163


  • Surah al-Baqarah 255


  • Surah al-Baqarah 256


  • Surah al-Baqarah 257

  • Surah al-Baqarah 284 - 286






  • Surah al-Imran 18

  • Surah Al-Imran 26 - 27




  • Surah Al-A'raaf 54 - 56







  • Surah Al-Israa' 110 - 111



  • Surah Al-Mu'minuun 115 - 118







  • Surah Asy-Syafaat 1 - 11

























  • Surah Ar-Rahman 33 - 40
















Surah Al-Hasyr 21 - 24














  • Surah Al-Jinn 1 - 4












  • Surah Al-Kafirun


  • Surah Al-Ikhlas


  • Surah Al-Falaq


  • Surah An-Nas

Alhamdulillah berjaya senaraikan ayat-ayat yang terkandung dalam Manzil. Ambil masa hampir 2 jam untuk selesai copy ayat2 al-Quran dari website percuma dan juga dari google image. Mohon rahmat dan perlindungan Allah... aminn



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...