Nama Sup ini saya dapat semasa kami pergi kenduri di rumah salah-seorang jiran. Saya tanya kenapa tiga rasa? Sambil tersenyum tuan rumah pun mula bukak cerita. Nama Sup Tiga Rasa tu beliau dapat dari satu warung sup tersohor yang begitu sedap rasa supnya. Pakcik yang jadi tuan warung tu kata 3 rasa tu adalah sempena kombinasi resepi dari 3 negara.. saya lupa lah pulak nama2 negara yang disebut beliau.. he heh
Sup yang kami makan di rumah beliau tempohari teramat lah berperisa. Memang secukup rasa, boleh bukak kedai... ha ha.. Nak tahu sama apa rahsianya? Jom tengok camane...
- Mulakan kerja dengan kalimah Bismillahirramanirrahim
- Basuh tulang rusuk atau lain-lain bahagian tulang lembu dengan bersih.
- Rebus hingga empuk.
- Selepas empuk masukkan bahan-bahan:
- sup bunjut (kalau tulang sekilo masukkan 2 sup bunjut)
- rempah sup satu sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
- halia 3 inci diketuk
- lengkuas 4 - 5 hiris
- serai 2 batang diketuk
- bawang besar merah 1 biji dipotong 4
- bawang puteh 5 ulas diketuk
- garam
- sedikit cili padi ditumbuk(ikut kesesuaian rasa)
- perahan asam limau nipis
- bawang goreng
Semasa menghidang taburkan lagi bawang goreng untuk menyedapkan lagi rasa. Tabur hirisan daun sup jika suka.
Saya suka cuba-cuba resepi, jadi selepas dapat cara yang ini terus tak lepaskan peluang mencuba lebih2 lagi alhamdulillah en suami bawak balik banyak tulang lembu semasa hari raya kurban hari tu.
Satu perkara yang jangan kita lupa ialah, iringi kerja-kerja memasak di dapur dengan zikrullah. Semua orang masak sup, ada yang guna kaedah sama dengan kita pun tapi sup kita nanti InsyaAllah akan lebih berperisa dan sedap dimakan seisi keluarga bilamana kita memasaknya sambil mulut dan hati tak henti-henti berzikir mengingati Allah dan berselawat ke atas Rasulullah SAW...
sup power...insyaAllah dua tiga pinggan nasi habis tak sedar.
ReplyDelete