Alhamdulillah... bila tiba hari Jumaat selalu teringat nak post resepi dekat matahati. Jadi hari ni nak kongsi resepi Kek Pisang yang sedap lagi lembap.. hehe.. betul ke eja tu, lembap ke lembab? Mana-mana la eh...
Kek Pisang ni saya buat pakai sukat cawan je resepinya. Yang start start pakai sukat cawan untuk kek pisang ni sebab alat penimbang kueh kat rumah rosak. Dah ditukar bateri pun, tekan-tekan tak mau keluar juga nombornya. Tak boleh jadi nih, nak tunggu tukar alat penimbang digital yang baru, tak tahu bila... tunggu nanti betul2 nak kena guna dia baru pegi cari ganti. Jadi dalam dua tiga bulan ni, buat kek pakai yang sukat2 cawan je.. he he
Pisang Emas setandan yang masak hari tu dah selamat guna buat lempeng pisang, jemput pisang dan lastnya buat kek pisang. Jengok kat laman nampak ada tiga tandan lagi pisang yang sedang dalam proses nak masak.. satu pisang Emas, satu pisang Awak dan satu lagi pisang Abu(pise Kebatu)... alhamdulillah segala puji bagi Allah... :)
Jom tengok resepi...
KEK PISANG sukat cawan
1 cawan butter/planta
1 1/2 cawan gula
4 biji telor saiz A
1 sudu kecil vanilla
4 sudu besar susu/air(saya selalu guna air je)
13 biji pisang emas sederhana besar(kalau pisang Abu dalam 7 - 9 biji *gambar kek pisang di atas pakai pisang Abu*)
1/2 sudu teh garam
1 sudu teh baking soda
1 sudu teh baking powder
2 cawan tepong gandum serbaguna
Caranya mudah:
Panaskan oven berserta loyang yang dah disapu margerin, 175'
Putar butter dan gula.
Masukkan telor sebiji demi sebiji.
Masukkan vanilla, air, garam dan pisang yang dilecek.
Kemudian campurkan tepong serta baking powder + baking soda , balik-balikkan dan kacau rata.
Bakarlah selama 45 minit - sejam.
**Baru-baru ini ada post citer pasal Kek Coklat. Tadi baru updatekan resepinya sekali. Jom ke sana kita... ~ VERY MOIST CHOCOLATE CAKE
Satu lagi ilmu bermanfaat di hari Jumaat penghulu segala hari. Semoga ada nilaiannya di sisi Allah dan memberi pulangan pahala berpanjangan selagi mana di manfaatkan oleh orang ramai. Amiin.
ReplyDelete