Kueh seri muka antara kueh tempatan yang menjadi kesukaan saya. Faveret saya ni. Jadi boleh kata kerap la jugak buat Seri Muka. Kalau teringat nak makan kueh ni, boleh pula dan dan tu cari pulut, terus kukus pulut dan segera siapkan bahan² lain yang perlu.
Ok lah, tanpa membuang banyak masa, meh kita pakat tengok resepi mudah tentang bagaimana cara nak buat kueh seri muka yang sangat sedap ini..;)
..macam ni..
Bahan yang perlu ada untuk buat lapisan bawah:
- beras pulut 1 ½ cawan
- santan sederhana pekat(paras tenggelam pulut)
- ¾ sudu kecil garam
- sehelai daun pandan(disimpul)
Caranya:
Panaskan air dalam kukusan. Kukus pulut + daun pandan dengan santan bergaram selama 15 - 20minit.
Paras santan agak² tenggelam pulut. Setelah masak, alihkan pulut dalam loyang lain (yang bersih dan disapu minyak masak), kemudian tekan² lah pulut biar agak² padat tak berterabur. Kukus balik selama 5 minit. Angkat dan ketepikan sebentar.
Cara buat lapisan atas kueh seri muka:
Bahan yang diperlukan:
- ¾ cawan tepung gandum serbaguna
- 1 sudu besar tepung ubi kayu (tepung jagung/tepung beras pun boleh)
- ¾ cawan gula pasir (kurangkan sesudu besar)
- ½ cawan air daun pandan(5helai daun pandan)
- (tambah ceriakan kaler dengan beberapa titik pewarna hijau Star Brand
- 2 cawan santan(santan mesti pekat tak boleh cair-cair)
- 2 biji telor gred B
- secubit dua garam
Kesemua bahan dicampurkan dalam satu mangkuk, adun biar sampai hancur gula. Tapis dengan penapis santan untuk dapatkan adunan yang licin tanpa ada tepung yang berbintil. Tahap kecairan, adunan hanya terlekat nipis di jari. Panaskan sekejap sampai naik wap, tutup api. Sebelum dituang atas lapisan pulut, taburkan sikit tepung gandum atas pulut. Tabur serata. Kemudian tuang lah lapisan hijau atas pulut lalu dikukus selama 20 - 25 minit.
Selamat mengukus kueh seri muka. Elok kukus pagi/tengahari, petang baru dipotong.. Kueh dah pejal gitew😁
Sekian wassalam🌸
Sedapnya kueh sri muka ini, kalau pekena dengan air klapa shake....fuuuuhhh lagi power !!
ReplyDelete