Alhamdulillah, kalau hari tu ada kongsi resepi muffin pisang(di SINI), hari ni nak tunjuk muffin yang buat tadi guna resepi biasa yang saya selalu buat sebelum2 ini. Semak2 resepi lebih kurang je sebenarnya. Beza sikit je tapi alhamdulillah dapat hasil yang berbeza. Muffin yang buat hasil resepi google hari tu pun boleh tahan cumanya en suami lebih sukakan muffin yang buat hari ini. Alhamdulillah sangat sedap. Dalam usaha nak menghabiskan Pisang Awak yang setandan tu, makanya agak tak boleh berhenti la buat2 kueh pakai pisang tu.
RESEPI MUFFIN PISANG YANG SEDAP
7 biji pisang Awak
1/2 cawan gula caster@ kalu nak guna gula perang 3/4 cawan
1 biji telor saiz A
1/3 minyak jagung
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 cawan tepong gandum
Cara membuatnya:
Panaskan oven beserta loyang muffin 180°C. Lecekkan pisang lalu dicamporkan dengan kesemua bahan. Putar selama beberapa minit. Susun cup kertas dalam loyang muffin, cedukkan adunan sehingga 3/4 penuh cup kertas. Bakarlah selama 15 - 20 minit. Alhamdulillah dah siap pun muffin.. :)
**Kalau ada kacang walnut atau kacang badam boleh la hias atas muffin sebelum mula membakar.
**Kalau pisang emas, saya guna sesikat.
**Tak payah taruk vanilla sebab bau pisang dah cukup wangi.
Wassalam.
1/2 cawan gula caster@ kalu nak guna gula perang 3/4 cawan
1 biji telor saiz A
1/3 minyak jagung
1 sudu kecil baking powder
1/2 sudu kecil garam
1 cawan tepong gandum
Cara membuatnya:
Panaskan oven beserta loyang muffin 180°C. Lecekkan pisang lalu dicamporkan dengan kesemua bahan. Putar selama beberapa minit. Susun cup kertas dalam loyang muffin, cedukkan adunan sehingga 3/4 penuh cup kertas. Bakarlah selama 15 - 20 minit. Alhamdulillah dah siap pun muffin.. :)
**Kalau ada kacang walnut atau kacang badam boleh la hias atas muffin sebelum mula membakar.
**Kalau pisang emas, saya guna sesikat.
**Tak payah taruk vanilla sebab bau pisang dah cukup wangi.
Wassalam.
simple dan mudah! :)
ReplyDelete