Cara Membuat Sira Labu

Alhamdulillah semalam dapat berbuka dengan Sira Labu. Sangat sedap. Dah lama tak berkesempatan buat Sira Labu nih. Dalam sibuk2 di dapur, dengan bantuan anaknda tercapai hasrat nak makan Sira Labu. Tak kupas kulit pon..kiranya betul2 ikut cara asli orang dulu2, tak kupas kulit labu bila menyira.

Jom tengok macamana caranya nak buat Sira Labu ni.

Bahan2:
Labu kuning sebiji
Sedikit kapur makan
Gula 2 cawan
Nise 1 keping
Daun pandan 3 helai
Beberapa kuntum bunga cengkih

Cara:


  1. Labu di potong sederhana tebal dari atas ke bawah mengikut ruas.
  2. Setelah selesai rendam labu dalam air kapur.. biarkan selama 2 - 3jam.
  3. Basuh bersih2 labu, toskan
  4. Masak 2 cawan gula + air + 3 helai daun pandan yang disimpul + tujuh lapan biji bunga cengkih + dua tiga titik pewarna kuning *untuk kasi ceria kaler*(pewarna kuning dah habis jadi kali ini saya ganti dengan manisan sekeping untuk ceriakan kaler)
  5. Masak biar agak likat dan berbuih2(snowy)sebelum dimasukkan labu.
  6. Susun labu dalam periuk, taburkan sedikit lagi gula. 
  7. Tutup periuk, masak hingga labu empuk dan air gula bersinar. Cucuk labu dengan lidi untuk pastikan labu dah empuk atau belum.
  8. Jika dah empuk, tutup api.

Alhamdulillah. Selamat menyira.

No comments:

Post a Comment