Alhamdulillah buat lagi Nasi Beriani hari ni. Senang je, pakai perencah segera je.. He he.. 'Perencah Nasi Beriani Brahim' ini memang terbaik. Sangat sedap. Tak payah susah2 pikir nak sediakan bahan2 untuk masak nasi beriani secara manual. Hah pakai Perencah segera ni je.. DONE nasi beriani! Alhamdulillah
Cara2 nak memasaknya, ada tertulis di belakang paket. Kita follow je...he he
Apa2 pon, saya tulis juga ya, senang anak2 nak refer💗
Mula2 kita sediakan bahan2nya:
Untuk Nasi Beriani
Beras Basmathi 3 pot kecil(basuh beras kemudian biarkan beras terendam dalam air seketika).
Air aras 3 pot
Ayam 7 keratan(gaulkan dgn sedikit garam)
Perencah nasi beriani Brahim 1 paket
1 sudu besar minyak masak @minyak sapi
1 helai daun pandan
Perahan 1 slice lemon
Kurma/kismis/buah tin serta kacang gajus utk hiasan(utk hari ini gajus tak ada)
Untuk Salsa @ Acar
perahan lemon/limau nipis
1 timun batang
2 biji buah tomato
½ bawang holland(saiz kecil)
Lada merah
2 biji cili padi (jika suka)
Garam
Gula
Cara membuatnya:
Panaskan minyak, masukkan ayam. Kacau2, masak hingga ayam kecut baru masukkan perencah brahim. Kacaukan lagi, masak lama sikit biar mesra dengan pes beriani. Proses ni saya panggil 'mmati hawah'. 😁
Buang air yang rendam beras tadi kemudian susun ayam atas beras. Tuangkan lebihan rempah dari kuali. Masuk daun pandan.
Masukkan air aras 3 pot lalu ON kan rice cooker. Tambahkan garam jika kurang rasa. Perahkan lemon. Tunggu hingga masak.
Sementara nasi masak, sediakan SALSA atau dalam bahasa kita Acar la..hahaha
Potong dadu timun dan buah tomato. Buang biji kedua2 nya untuk kurangkan ada air dalam Salsa. Potong dadu bawang holland. Cincang lada merah dan cili api. Gaulkan dengan garam, gula dan perahan lemon. Biar secukup rasa tapi lebihkan gula sebab salsa agak sedap jika rasa manis dan masam2.
Bila nasi dah hampir masak, masukkan hirisan kurma, buah tin dan kacang gajus. Tutup balik tudung periuk, biarkan sehingga nasi masak.
Cara2 nak memasaknya, ada tertulis di belakang paket. Kita follow je...he he
Apa2 pon, saya tulis juga ya, senang anak2 nak refer💗
Mula2 kita sediakan bahan2nya:
Untuk Nasi Beriani
Beras Basmathi 3 pot kecil(basuh beras kemudian biarkan beras terendam dalam air seketika).
Air aras 3 pot
Ayam 7 keratan(gaulkan dgn sedikit garam)
Perencah nasi beriani Brahim 1 paket
1 sudu besar minyak masak @minyak sapi
1 helai daun pandan
Perahan 1 slice lemon
Kurma/kismis/buah tin serta kacang gajus utk hiasan(utk hari ini gajus tak ada)
Untuk Salsa @ Acar
perahan lemon/limau nipis
1 timun batang
2 biji buah tomato
½ bawang holland(saiz kecil)
Lada merah
2 biji cili padi (jika suka)
Garam
Gula
Cara membuatnya:
Panaskan minyak, masukkan ayam. Kacau2, masak hingga ayam kecut baru masukkan perencah brahim. Kacaukan lagi, masak lama sikit biar mesra dengan pes beriani. Proses ni saya panggil 'mmati hawah'. 😁
Buang air yang rendam beras tadi kemudian susun ayam atas beras. Tuangkan lebihan rempah dari kuali. Masuk daun pandan.
Masukkan air aras 3 pot lalu ON kan rice cooker. Tambahkan garam jika kurang rasa. Perahkan lemon. Tunggu hingga masak.
Sementara nasi masak, sediakan SALSA atau dalam bahasa kita Acar la..hahaha
Potong dadu timun dan buah tomato. Buang biji kedua2 nya untuk kurangkan ada air dalam Salsa. Potong dadu bawang holland. Cincang lada merah dan cili api. Gaulkan dengan garam, gula dan perahan lemon. Biar secukup rasa tapi lebihkan gula sebab salsa agak sedap jika rasa manis dan masam2.
Bila nasi dah hampir masak, masukkan hirisan kurma, buah tin dan kacang gajus. Tutup balik tudung periuk, biarkan sehingga nasi masak.