Air Pegaga

 


Alhamdulillah..ulam pegaga saya kembali meriah di laman dapur. Ada satu ketika, macam pupus la sekejap tak tau di mana silapnya. Mungkin kurang penjagaan salah satu sebab.. hi hi


Bila teringat nak makan balik ulam pegaga dan buat jus/air pegaga, hah baru la gigih tanam dan rawat balik tanaman herba yang sangat berkhasiat ini. 

Alhamdulillah..dah subur balik dah.. syukur alhamdulillah.



Jom kita tengok info pasal pegaga. (sumber dari perpustakaan)

Cara penggunaannya:

  • ulam
  • kerabu dan sayur
  • daun dicelup tepung, digoreng dan dimakan
  • buat jus/air pegaga



Kegunaannya:

  • mengawal tekanan darah tinggi

  • membersihkan darah dan menghasilkan kulit yang sihat

  • mengubati sistem saraf dan meredakan tekanan perasaan

  • menyejukkan badan dan menyembuhkan lelah

  • merawat penyakit hati dan masalah buah pinggang

  • meningkatkan fungsi minda, daya ingatan dan penumpuan fikiran.

Okay mari kita amalkan memakan ulam pegaga dan buat air pegaga untuk kesihatan badan InshaAllah.




No comments:

Post a Comment