Hari ini masuk hari kedua kita di bulan Ramadhan..
Hari minggu, anak menantu balik untuk iftar dan bersahur bersama2. Jadi mamanya pagi2 dah sibuk berkira2 nak buat Puding Karamel atau nama lainmya Puding Gula Hangus untuk iftar hari ini. Sedap tu dimakan sejuk2 keluar dari peti ais. Makanya afdal lah kalau nak makan time iftar, kena la buat pagi, baru sempat sejukkan dalam peti.
Jom cuba resepi yang ni...jangan risau, inshaaAllah menjadi dan rasai lah kesedapannya..he he
PUDING KARAMEL @ puding gula hangus (resepi 1)
Bahan2nya:
2 1/2 cawan susu kotak full cream Dutch Lady
4 biji telor (gredB)
Gula 4 sudu besar
Esen vanila 1 scop
Secubit garam
Bahan untuk karamel:
1/2 cawan gula
Sesudu besar air
Cara membuatnya:
- Masak gula dan sedikit air hingga gula jadi perang kegelapan. Kacau2kan ia biar serata dan tuang dalam bekas/loyang yang nak buat puding. Golek2kan biar gula hangus serata di dasar dan tepi loyang.
- Panaskan susu sebentar takat panas suam2 kuku. Ketepikan sebentar.
- Telor dikepok2 dengan gula serta vanila biar mesra.
- Satukan campuran susu dengan telor.
- Tapis ke dalam loyang yang dah disalut gula hangus.
- Kukus selama 25 minit. Jika versi oven, bakarlah selama 45 minit dalam suhu 170' secara water bath.
Alhamdulillah...Terbaik resepi yang ni ..saya edit sesuai dengan citarasa. Resepi asal yang di google ada kena combine tambahan telor kuning tapi lepas mencuba cara tu jadi membazir telor puteh.
Saya tiap kali buat akan buat double sukatan, boleh ulang2 makan. Alhamdulillah memang sangat sedap, finishing pon cantik dan manis pon sedang2 gitu...bagi saya la..he he:-D
**Update
Ulang buat lagi puding karamel yang ever-sedap ini. Tapi tukar pakai susu pekat dan susu cair dalam tin. Rasa lagi berperisa alhamdulillah💗
PUDING KARAMEL KUKUS (resepi 2)
Bahan untuk gula hangus:
1 cawan gula
1/2 cawan air panas
Bahan untuk puding:
1tin susu cair
1 tin air masak(pakai tin susu cair)
1/2 tin susu pekat(3/4 tin jika suka manis)
6 biji telor ayam
Satu sudu kecil esen vanilla
Cara membuatnya:
- Masak gula hingga gula jadi perang kegelapan. Masukkan air panas dengan segera untuk hentikan gula dari makin hangus. Kacau2kan ia biar serata dan tuang dalam bekas/loyang yang nak buat puding. Golek2kan biar gula hangus serata di dasar dan tepi loyang.
- Panaskan susu sebentar jangan sampai mendidik tutup api. Ketepikan sebentar.
- Telor dikepok2 dengan esen vanila biar mesra.
- Satukan campuran susu dengan telor. Kacau serata.
- Tapis ke dalam mangkuk lain dan kemudian tapis sekali lagi ke dalam loyang yang dah disalut gula hangus.
- Kukus selama 20 - 25 minit.