Resepi Puding Karamel Terbaik

Alhamdulillah...
Hari ini masuk hari kedua kita di bulan Ramadhan..

Hari minggu, anak menantu balik untuk iftar dan bersahur bersama2. Jadi mamanya pagi2 dah sibuk berkira2 nak buat Puding Karamel atau nama lainmya Puding Gula Hangus untuk iftar hari ini. Sedap tu dimakan sejuk2 keluar dari peti ais. Makanya afdal lah kalau nak makan time iftar, kena la buat pagi, baru sempat sejukkan dalam peti.

Jom cuba resepi yang ni...jangan risau, inshaaAllah menjadi dan rasai lah kesedapannya..he he

PUDING KARAMEL @ puding gula hangus (resepi 1)

Bahan2nya:
2   1/2 cawan susu kotak full cream Dutch Lady
4 biji telor (gredB)
Gula 4 sudu besar
Esen vanila 1 scop
Secubit garam

Bahan untuk karamel:
1/2 cawan gula
Sesudu besar air

Cara membuatnya:
  1. Masak gula dan sedikit air hingga gula jadi perang kegelapan. Kacau2kan ia biar serata dan tuang dalam bekas/loyang yang nak buat puding. Golek2kan biar gula hangus serata di dasar dan tepi loyang. 
  2. Panaskan susu sebentar takat panas suam2 kuku. Ketepikan sebentar. 
  3. Telor dikepok2 dengan gula serta vanila biar mesra.
  4. Satukan campuran susu dengan telor. 
  5. Tapis ke dalam loyang yang dah disalut gula hangus. 
  6. Kukus selama 25 minit. Jika versi oven, bakarlah selama 45 minit dalam suhu 170' secara water bath.

Alhamdulillah...Terbaik resepi yang ni ..saya edit sesuai dengan citarasa. Resepi asal yang di google ada kena combine tambahan telor kuning tapi lepas mencuba cara tu jadi membazir telor puteh.

Saya tiap kali buat akan buat double sukatan, boleh ulang2 makan.  Alhamdulillah memang sangat sedap, finishing pon cantik dan manis pon sedang2 gitu...bagi  saya la..he he:-D


**Update 
Ulang buat lagi puding karamel yang ever-sedap ini. Tapi tukar pakai susu pekat dan susu cair dalam tin. Rasa lagi berperisa alhamdulillah💗

PUDING KARAMEL KUKUS (resepi 2)

Bahan untuk gula hangus:
1 cawan gula
1/2  cawan air panas

Bahan untuk puding:
1tin susu cair
1 tin air masak(pakai tin susu cair)
1/2 tin susu pekat(3/4 tin jika suka manis)
6 biji telor ayam
Satu sudu kecil esen vanilla

Cara membuatnya:
  1. Masak gula hingga gula jadi perang kegelapan.  Masukkan air panas dengan segera untuk hentikan gula dari makin hangus. Kacau2kan ia biar serata dan tuang dalam bekas/loyang yang nak buat puding. Golek2kan biar gula hangus serata di dasar dan tepi loyang. 
  2. Panaskan susu sebentar jangan sampai mendidik tutup api. Ketepikan sebentar. 
  3. Telor dikepok2 dengan esen vanila biar mesra.
  4. Satukan campuran susu dengan telor. Kacau serata. 
  5. Tapis ke dalam mangkuk lain dan kemudian tapis sekali lagi ke dalam loyang yang dah disalut gula hangus. 
  6. Kukus selama 20 - 25 minit.










Dapat Hadiah Kasut ASICS


Alhamdulillah....
Dapat rezeki yang tak di sangka2
Kasut sport jenama Asics,
Japan premier quality.
Hadiah dari my dotter..
TQ my dear

Macam tau2 mama memang suka pakai sport shoe pergi mana2.. he he.. Sangat cantik, sweet je kaler..
TQ kak💌
Mama n Papa keluar pakai kasut baru:-D 

#FeelGood

Cara Membuat Pavlova

Assalam.
Malam ni kira kerja overtime la ..he he... Selalu tu time macam ni dah lama lena, tapi malam ni kena buat pavlova untuk jamuan ofis anaknda. 

So sesambil tunggu  pavlova dalam oven tu, jom...kita tengok cara nak membuat nya.

Okeh apa yang perlu ada ialah:
Telor puteh 4 biji (saiz besar)
Gula ising satu cawan
1/2 sudu besar tepong jagung
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil cuka makan

*Nota: berhati2 semasa nak asingkan telor kuning dan telor puteh, jangan ada telor kuning tercampur dalam telor puteh. Air pun jangan dibiarkan bertitik dalam telor puteh. Sebaiknya selepas membasuh telor, lap kulit telor dan tangan biar kering.

Topping:
1 cawan whipping cream*saya guna brand RICH kotak biru

1   1/2 sudu besar gula

1/2 sudu teh vanilla

Fresh fruit - buah kiwi dan strawberries

Cara buat pavlova:
  1. Panaskan oven beserta loyang yang disapu margerin pada suhu 140C. 
  2. Pukul puteh telor sampai kembang dan jadi kental.
  3. Masukkan gula sedikit demi sedikit.. jangan sekali gus, pukul lagi.Pukul sehingga adunan rasa licin di jari, tiada lagi kesan butiran gula.
  4. Masukkan tepung dan vanilla, time ni kacau dengan senduk kayu je.
  5. Last sekali masukkan cuka, kacau2 biar serata.
  6. Goreskan bulatan atas kertas minyak. Saya ambik ukuran pinggan kueh je, tak besar tak kecik. Sapu margerin pada bulatan yang ditanda.
  7. Sendukkan adunan puteh telor memenuhi bulatan-bulatan.
  8. Bakar pada suhu 140' C selama sejam. 
  9. Lepas masak, biarkan ia di dalam oven selama 5 minit dengan pintu oven terbuka.. kemudian baru dikeluarkan. 
  10. Bila dah agak2 sejuk sikit boleh lah hias pavlova dengan whipping cream dan buah-buahan segar yang masam. Rasa masam buah akan cover rasa manis pavlova. Selamat mencuba... :))
Wassalam.

Makaroni Bakar Paling Sedap

Alhamdulillah baru dapat peluang buat balik makaroni bakar. Setelah sekian lama tak dapat merasa makan macaroni ni dek oven buat hal....huuu

Makaroni Bakar ni memang terbaik lah👍👍👍 tergolong dalam menu paling sedap la kiranya, bagi saya. Tiapkali buat harus tak dapat simpan untuk hari esoknya.. harus habis terus..he he

Resepi dah pernah post dulu.
So saya kopipes je la eh dari SINI...

RESEPI DAN CARA2 NAK BUAT MAKARONI BAKAR 
ALA2 LASAGNA

Bahan dan langkah 1:
Seulas bawang puteh, 5 ulas bawang merah/satu labu bawang merah besar, daging lembu impot rm5, tomato puri Kimbal 1 tin(430g), garam dan gula, sesudu besar margerin.

Ok, mula2 panaskan margerin, lepas tu tumis bawang puteh dan bawang merah yang dicincang,  Kemudian masukkan daging yang dah dimesin kering/dicincang lumat.  Tambahkan air untuk empukkan daging.  Bila daging dah masak bolehlah tuangkan tomato puri atau buah tomato yang dah dimesin.  Perisakan dengan garam dan sedikit gula.  Ketepikan buat sementara.

Bahan dan  langkah 2:
Makaroni  2 cawan
Makaroni direbus jangan terlalu empuk.  Kalau empuk sangat dah jadi tak sedap.
Dah siap rebus gaul dengan sesudu margerin/minyak kemudian toskan.  Ketepikan buat sementara. Masuk margerin untuk taknak bagi makaroni melekat2 sama sendiri.

Mula panaskan oven 160' dengan loyang yang dah disapu margerin.

Bahan dan langkah 3: (cara buat Sos Puteh)
susu cair 1 cawan + air masak 1 cawan, lada hitam yang ditumbuk, sesudu besar tepong gandum + sedikit air, garam dan gula, sesudu besar margerin, sekeping cheesedale
Panaskan margerin, kemudian masukkan susu cair di-ikuti dengan cheese.  Masak hingga cheese mencair sepenuhnya baru masukkan serbuk lada hitam. Kemudian masukkan bancuhan tepong gandum untuk memekatkan sos.  Perisakan dengan garam dan sedikit gula.

Langkah berikutnya:
Campurkan 1 dan 2 biar serata. Ratakan campuran daging dan makaroni itu dalam loyang, tekan2 kan biar padat.  Kemudian tuangkan sos puteh, biar rata sepenuhnya. Sebelum bersedia untuk membakarnya, susun kepingan cheesedale rapat2 atas sos puteh hingga memenuhi loyang makaroni.  Bakar selama 30 - 35 minit dengan kepanasan oven 160'. 

Sekian, wassalam.


Kek Red Velvet... Kek Baldu Merah

Assalamualaikum warohmatullah.

Ni sambungan kisah hepi baking hari Buruh hari tu..he he

Sambung buat Kek Red Velvet pulak dah untuk jamuan anaknda dan rakan2 di mahallah Halimah malam nanti. Memang mengancam le makan2 kalu ada si Baldu Merah ni. Jadi anaknda tanpa berlengah terus...grr grr..grr... putar adunan untuk realisasikan kemunculan si Baldu Merah..:-D :-D 🌸

The BEST Red Velvet Cake Recipe
..mudah...moist...homemade...

Bahan 1:
2 biji telor saiz A
1  1/2 cawan gula
1 cawan buttermilk(untuk membuat buttermilk secara manual, susu cair 1cawan dicampur bersama satu sudu kecil cuka, biarkan 10 minit)
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil vanilla
1 sudu besar warna merah *food colouring*
1/2 cawan nescafe 0 panas tanpa gula/air panas

Bahan 2:
2 cawan tepung superfine
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil garam

Bahan 3:
1 sudu kecil cuka

Cara membuatnya:

Panaskan oven 180' beserta loyang yang dah disapu minyak/margerin.
Campur kesemua bahan 1, putar.
Dalam mangkuk lain, satukan kesemua bahan 2.
Satukan bahan 1 dan 2. Kacau2kan dengan senduk kayu biar mesra kedua2nya.
Campurkan bahan 3, kacau sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilapik kertas. Bakarkan selama 30 - 35 minit.
Sementara itu boleh lah diputar cheese cream untuk frosting.
Tunggu sejuk kek baru disapu cream cheese di atasnya.

Bahan untuk cream cheese frosting: 

Cara 1:
250g cream cheese
100g butter
1 cawan gula *blend halus biar jadi macam tepung*
Putar semua bahan biar jadi gebu.

Cara 2:
250 gm Cream Cheese 
100 ml atau 1/2 cawan Whipping Cream
100 gm atau 1/2 cawan Gula
Putar bahan biar jadi gebu.

Resepi ambil dari SINI... http://divascancook.com.. 
Tqvm

Jom buat Red Velvet🎂🎂🍰

Resepi Pavlova

Assalamualaikum warohmatullah.

Alhamdulillah..sempena hari cuti Buruh semalam, dari pagi sampai ke malam masa saya banyak di dapur.

Buat banyak makanan semalam..hehe.. anak menantu semua balik..so agak bizi la mama. Tapi deorang yang banyak tolong itu ini.. alhamdulillah.

Okeh..nak tunjuk resepi dan cara2 buat Pavlova yang jadi kegemaran kami seisi keluarga.. Pavlova ni ternyata sangat mabeles.. Tapi seeloknya kan sebelum decide nak buat Pavlova kena terus pikir telor kuning nanti nak buat apa. Sebab Pavlova hanya pakai telor puteh sahaja. Kalau tak tau nak buat apa dengan telor kuning tu, hah elok goreng je wat lauk makan dengan nasik atau pon boleh taruk dalam megi..he he..sekadar suggestion untuk elakkan pembaziran:-) ;-)

Ini resepi Pavlova yang kami guna tiap kali buat Pavlova:


RESEPI PAVLOVA
(dari Joyofbaking.com)

4 biji puteh telor (size A)

1 cawan gula

1/2 sudu teh vanila

1 sudu teh cuka masakan

1/2 sudu besar tepung jagung

Topping:

1 cawan whipping cream*saya guna brand RICH kotak biru

1 1/2 sudu besar gula *saya tak taruk sebab whipping cream dah manis*

1/2 sudu teh vanilla *saya tak taruk*

Fresh fruit - buah kiwi dan strawberries

Cara buat pavlova:

  1. Panaskan oven beserta loyang yang disapu margerin pada suhu 140C. 
  2. Pukul puteh telor sampai kembang dan jadi kental.
  3. Masukkan gula sedikit demi sedikit.. jangan sekali gus, pukul lagi.Pukul sehingga adunan rasa licin di jari, tiada lagi kesan butiran gula.
  4. Masukkan tepung dan vanilla, time ni kacau dengan senduk kayu je.
  5. Last sekali masukkan cuka, kacau2 biar serata.
  6. Goreskan bulatan atas kertas minyak. Saya ambik ukuran pinggan kueh je, tak besar tak kecik. Sapu margerin pada bulatan yang ditanda.
  7. Sendukkan adunan puteh telor memenuhi bulatan-bulatan.
  8. Bakar pada suhu 140' C selama sejam. 
  9. Lepas masak, biarkan ia di dalam oven selama 5 minit dengan pintu oven terbuka.. kemudian baru dikeluarkan. Bila dah agak2 sejuk sikit boleh lah hias pavlova dengan whipping cream dan buah-buahan segar yang masam. Rasa masam buah akan cover rasa manis pavlova. Selamat mencuba... :))


Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...