Kerabu Bayam Brazil


Alhamdulillah semalam cuba buat kerabu simple pakai bayam brazil. Ya Allah sedap sangat rasa dia. Resepi kerabu versi sempoi ni inshaaAllah boleh selalu di-ulang buat sebab mudah dan cepat nak menyediakannya. Pakai bahan² yang mudah² yang ada kat dapur je alhamdulillah. 
Ulam Bayam Brazil

Jom cuba buat Kerabu Bayam Brazil ni... Tqsm buat sahabatku Ana, isteri en Brahim. Idea nak buat kerabu simple ni dapat dari Ana..Jazakillahu Khoiron💌



Kerabu Bayam Brazil

Bahan yang perlu ada:

  • Bayam Brazil
  • 1 bunga kantan
  • 1 biji bawang merah sederhana besar @ separuh bawang Holland
  • 1 @ 2 Cili api
  • Ikan bilis segenggam
  • Sedikit kerisik(jika ada)
  • Garam
  • Gula
  • Air perahan limau nipis @ limau kasturi @ lemon


Cara membuatnya:

  1. Goreng ikan bilis, angkat.
  2. Mayang bawang merah atau bawang holland, hiris bunga kantan, hiris cili api
  3. Basuh bersih bayam brazil kemudian tos, hiris 2 atau 3 hiris bayam brazil jika suka.
  4. Gaul semua, perisakan garam gula, air asam limau nipis/limau kasturi. Dah sedia untuk dihidangkan alhamdulillah.🤗

***
Boleh je kalu nak tukar pakai ulam lain contoh Pegaga kampung. Atau campur ulam-ulaman lain seperti ulam Tenggek Burung, pucuk Lemak Ketam, pucuk Serai Kayu dll. Semua pasti sedap  dan menambah selera inshaaAllah🌸👍

No comments:

Post a Comment