Alhamdulillah semalam cuba buat kerabu simple pakai bayam brazil. Ya Allah sedap sangat rasa dia. Resepi kerabu versi sempoi ni inshaaAllah boleh selalu di-ulang buat sebab mudah dan cepat nak menyediakannya. Pakai bahan² yang mudah² yang ada kat dapur je alhamdulillah.
Ulam Bayam Brazil |
Jom cuba buat Kerabu Bayam Brazil ni... Tqsm buat sahabatku Ana, isteri en Brahim. Idea nak buat kerabu simple ni dapat dari Ana..Jazakillahu Khoiron💌
Kerabu Bayam Brazil
Bahan yang perlu ada:
- Bayam Brazil
- 1 bunga kantan
- 1 biji bawang merah sederhana besar @ separuh bawang Holland
- 1 @ 2 Cili api
- Ikan bilis segenggam
- Sedikit kerisik(jika ada)
- Garam
- Gula
- Air perahan limau nipis @ limau kasturi @ lemon
Cara membuatnya:
- Goreng ikan bilis, angkat.
- Mayang bawang merah atau bawang holland, hiris bunga kantan, hiris cili api
- Basuh bersih bayam brazil kemudian tos, hiris 2 atau 3 hiris bayam brazil jika suka.
- Gaul semua, perisakan garam gula, air asam limau nipis/limau kasturi. Dah sedia untuk dihidangkan alhamdulillah.🤗
***
Boleh je kalu nak tukar pakai ulam lain contoh Pegaga kampung. Atau campur ulam-ulaman lain seperti ulam Tenggek Burung, pucuk Lemak Ketam, pucuk Serai Kayu dll. Semua pasti sedap dan menambah selera inshaaAllah🌸👍
No comments:
Post a Comment