Alhamdulillah sangat sedap Kuetiaw Goreng Tomyam. Kita tukar biar ada perisa Tomyam, baru ada kelainan sikit. Kalau goreng kuetiaw ikut cara biasa, jemu juga...tak gitu.
Jom tengok macamana nak buat Kuetiaw Goreng Tomyam yang boleh tahan sedap nya ini... hi hi
**Kredit to Chef iimanshii
KUETIAW GORENG TOMYAM
Bahan²nya:
2 paket kuetiaw
minyak untuk menumis
Bahan tumbuk:
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
7 cili api
2 sudu besar pes Tom Yam
6 ekor udang basuh bersih
2 ekor sotong, basuh bersih dan hiris
1 batang serai, hiris nipis
2 helai daun limau purut(carik²kan)
2 sudu besar sos tiram
2 sudu besar kicap manis cap kipas udang
Sayur carrot, brocoli dan sawi bunga
Cara memasak:
Panaskan minyak dalam kuali dan tumis bahan yang ditumbuk sehingga kekuningan dan wangi. Masukkan pes Tomyam. Kacau²kan biar serata.
Masukkan udang dan sotong. Biarkan masak baru masukkan serai serta sayur-sayuran yang keras.
Pecahkan telor, masukkan di tepi kuali. Biarkan seketika baru dikacau² dan kemudian di campurkan kuetiaw. Kacau² biar sekata.
Tuang sos tiram dan renjiskan kicap dalam 5x renjis kemudian baru di-masukkan daun sawi dan daun limau purut. Perasakan dengan garam secukup rasa.
note:
(i) tak perlu masuk sos cili/sos tomato sebab kita nak kekalkan rasa pes tomyam.
(ii) tak perlu masuk gula sebab kicap manis dah cover rasa manis²nya.
Sekian wassalam🌸