Kisah Tha'labah


Bismillahirrahmanirrahim.

Dalam forum di masjid dua malam lalu, salah-seorang Imam Muda yang menjadi ahli panel telah menceritakan tentang kisah Tha'labah, seorang pemuda berjiwa luhur yang akhirnya meninggal dunia di atas ribaan Rasulullah SAW.  "Balik ni, google cari kat mama eh kisah Tha'labah...", kata saya pada kak Ngah yang ikut khusyuk mendengar di sebelah.  Kami sekeluarga beramai-ramai hadir di forum yang ketiga2 mereka (ahli panel dan tuan moderator) terdiri dari Imam Muda. Banyak kupasan menarik yang mencerna minda dibentangkan oleh para Imam Muda.  Saya dan kak Ngah sempat bersalam dengan salah seorang isteri Imam Muda ketika kami bertembung di tempat letak kereta sebelum semua beredar dari kawasan masjid.  Alhamdulillah terimakasih sudi ke sini.

Mari kita selusuri kisah Tha'labah yang menyentuh hati.  
..........................................

Tha'labah adalah seorang remaja yang begitu hebat di zaman Rasulullah SAW. Namanya ialah Tha'labah bin Abdul Rahman, seorang remaja yang berusia 17 tahun. Setelah memeluk Islam, beliau selalu keluar mengikuti Rasulullah SAW. Jika Rasulullah berhajatkan akan sesuatu, baginda SAW sering mengkhabarkannya kepada Tha'labah.

Suatu hari Rasulullah SAW menyuruh Tha'labah mencari sesuatu. Ketika dalam perjalanan mencari barang yang Rasulullah SAW hajati itu, Tha'labah telah melalui sebuah rumah yang pintunya terbuka. Angin yang bertiup membuatkan pintu tandas rumah tersebut juga terbuka, dan ketika itu Tha'labah tanpa sengaja telah terlihat akan seorang perempuan yang sedang mandi. 

"A'uzubillah! Ya Allah aku takut nanti malaikat Jibril memberitahu kepada Rasulullah SAW! Ya Allah, aku takut turunnya ayat quran  yang menyenaraikan aku dalam golongan orang yang berbuat dosa! Ya Allah..."
Dia merintih sehingga dia lupa akan barang yang dipesan oleh Rasulullah SAW. Dia melarikan diri dan terjumpa satu bukit di pinggir Madinah yang dipuncaknya ada sebuah gua. Tha'labah masuk ke dalam gua tersebut dan asyik menangis. Tha'labah menangis dan menangis, beliau kesal amat dengan dosanya.
Pada masa yang sama, Rasulullah SAW menanti kepulangan Tha'labah beberapa hari namun Tha'labah tidak kunjung tiba. Lalu Rasulullah SAW mengarahkan Saidina Umar RA untuk mencari Tha'labah dan beliau terjumpa Tha'labah di tempat dia bersembunyi di puncak bukit.Umar berkata "Tha'labah, Rasulullah mahu berjumpa kamu."
"Kenapa? Sudah turunkah ayat al-Quran tentang dosaku, sudah beritahukah Jibril kepada Rasulullah, aku tidak mahu masuk neraka, aku tidak mahu masuk neraka." Kata Tha'labah dalam ketakutan yang amat sangat. Oleh sebab Tha'labah sudah tersangat lemah, Saidina Umar RA memimpinnya pulang ke rumah. 
Apabila Rasulullah SAW menziarah Tha'labah, Tha'labah sedang terlentang lalu Rasulullah SAW meriba kepala Tha'labah.
Tetapi Ta'labah mengetepikan kepalanya. Rasulullah bertanya, "Kenapa wahai Tha'labah?"
"Wahai Rasulullah, kepala yang penuh dosa ini tidak layak untuk berada di ribamu," kata Tha'labah.
"Apa yang kamu mahu Tha'labah?"
"Ya Rasulullah, aku mahukan keampunan Allah."
"Apa cita-cita kamu wahai Ta'labah?"
"Cita-cita aku hanya Syurga Allah. Tolonglah doakan moga Allah mengampunkan dosa-dosaku wahai Rasulullah."
Lalu Rasulullah SAW berkata, "Wahai Tha'labah aku menjamin kepadamu apa yang kamu mahu dan cita-citamu. Inilah bukti taubatmu."

Tidak lama selepas itu, Tha'labah menghembuskan nafasnya yang terakhir di riba Rasulullah SAW.
Ketika mayat Tha'labah siap dikafan dan tiba masa untuk dikebumikan, Rasulullah SAW datang agak lewat ketika itu. Para sahabat membuka jalan kepada Rasulullah untuk rapat ke kubur Tha'labah. Tetapi Rasulullah berjalan merapati kubur Tha'labah dalam keadaan berjalan yang perlahan, dan seperti tersekat-sekat.

Sahabat-sahabat bertanya, "Wahai Rasulullah, kami telah membuka jalan, mengapa Rasulullah berjalan dengan tidak selesa?"
Rasulullah menjawab, "Kamu tidak dapat melihat betapa ramainya malaikat yang hadir menghantar Tha'labah ke kubur."

Itulah kisah hidup seorang remaja hebat bernama Tha'labah. Betapa takutnya beliau dengan azab Allah SWT walaupun beliau tidak sengaja terpandang perempuan yang sedang mandi itu. Begitu malu bertemu Rasulullah, begitu mengharap keampunan Allah SWT, dan akhirnya menhembus nafas yang terakhir di ribaan insan mulia bernama Muhammad bin Abdullah, dan jasadnya diiringi malaikat ke kuburan. Subhanallah!

Lihat diri kita. Apakah kita menyesal dan bertaubat setelah berbuat dosa yang sengaja? Apakah kita sedar, dan menyesal serta bertaubat setelah berbuat dosa yang tidak sengaja?
Tepuk dada, tanya iman. Moga Allah SWT mengampunkan dosa-dosa kita.
sumber: www.iluvislam.com, TQVM  :)


Wallahu'alam.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...