Cara Buat Roti Sosej

Alhamdulillah agak rajin buat roti sekarang ni.... Sebabnya ada yang tukang uli nya. Bila dah macam tu, alhamdulillah makin menjadi-jadi lah semangat meroti.🌸🌸

Senang sekarang bila teringat nak makan roti, masuk2 je bahan dalam bread maker Empress(Cosway), lepas tu tekan nombor 8, terus dia buat kerja menguli doh roti. Alhamdulillah....

Kali ni nak cerita pasal roti sosej. Resepinya mudah dan bahan2 pun senang cari..

Cara buat Roti Sosej

Bahan2 yang perlu ada untuk buat roti, ada 7 benda kesemuanya:


100ml susu(fresh milk)
2 sudu besar minyak mazola
1 biji telor


250g tepung high protein
50g gula halus
1/2  sudu kecil garam
1 sudu kecil yis kering(mauripan)

~~~~~~~~~~~~~
Bahan lain:
Sosej daging/ayam Ramly
Cheese Cheddar
Mayonis
Sos tomato

(1)Cara uli guna Bread Maker
Masukkan susu sejuk dari peti ais, minyqk mazola dan telor ke dalam BM, di ikuti tepung high protein, garam, gula dan yis. Gula dan yis di satu sudut yang sama manakala garam di sudut yang bertentangan di atas tepung. Okeh, masukkan acuan roti di tempatnya di dalam BM seterusnya ditutup penutup atas BM. Mula 'select' nombor 8 untuk proses uli doh kemudian tekan 'Start'. Biarkan BM uli selama 14minit. Bila dah BM berhenti, tekan balik 'start' untuk proses menguli sekali lagi

(2)Cara uli tangan manual:
Satukan yis dan susu suam, biar sampai berbuih. Bila dah berbuih, baru campurkan lain-lain bahan. Uli selama 10 minit. Lepas dah selesai uli biarkan sekejap sambil2 kita nak sapu margerin pada loyang/bekas nak bakar roti.

Okay, dah boleh timbang doh roti seberat 30g setiap satu.
Timbang dulu semua. Dah selesai baru bentukkan roti sosej. Mula2 leperkan doh roti kemudian letakkan sosej di tengah2nya.

Tutup sosej. Hiris roti sampai putus sosej (jangan sampai putus roti). Seterusnya pintal seperti dalam gambar.

Susun dalam loyang, jangan rapat sangat..biar ada ruang roti tu nak kembang.

Sesudah itu, biarkan je roti tu kembang sendiri sampai naik dua kali ganda.

Bila roti dah kembang, mula panaskan oven 180'C. Sapu atas roti dengan fresh milk kemudian parut cheddar cheese di atasnya. Tambah letak mayonis dan sos tomato di atasnya.

Bakar selama 13 - 15minit..bergantung pada oven masing2. Mungkin ada yang kena bakar sampai 20minit.

Jom meroti, roti sosej homemade...sedap dan mengenyangkan alhamdulillah.

** Cara nak buat Roti Manis ~ Sweet Bun kat SINI

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...