Alhamdulillah, raya ketiga Aidilfitri kami rai'kan dengan juadah Lontong ataupun yang kita panggil Masak Lodeh.
Best sangat lontong ni💗 Tiapkali buat menu yang satu ni, mesti banyak kali duk ulang makan👍
Minuman hari tu agak istimewa, abang(anak sulung) yang buat.. Sirap Laici Selasih
Jom kita tengok resepi mudah cara2 nak buat lontong👌
RESEPI LONTONG @ MASAK LODEH UNTUK HARIRAYA
Bahan kuah:
Bahan-bahan tumbuk/kisar:
1 sudu besar (umbu) udang kering
2 biji bawang merah India
1 cili merah besar
1 inci kunyit
Sayur-sayuran:
Kubis, kacang panjang, sengkuang, karet
fucuk dan so'un direndam sekejap
tempe & tauhu dipotong kecil dan digoreng terlebih dahulu
serai 2 batang diketuk
Lengkuas 5/6 hiris
Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar, serai dan lengkuas. Masukkan udang hidup. Bila udang dah kemerah-merahan masukkan santan cair. Kacau2 kan, biar mendidih dulu barulah dimasukkan sayur sayuran. Kemudian tambahkan santan pekat dan masak biar mesra kesemuanya. Jika agak pekat, tambahkan air panas. Perisakan garam dan gula. Akhir sekali masukkan fucuk dan So'un di-ikuti dengan tempe dan tauhu yang dah digoreng terlebih dahulu. Alhamdulillah DONE
Lontong @ Masak Lodeh. Lontong dimakan bersama Nasi Impit beserta Sambal Tumis dan juga Kuah Kacang.
~~~~~~~~~~~~
Cucunda kami Aisyah nampaknya suka main masak2. Baru umur 2 tahun tapi gaya macam budak dah besar.. Hahahaha...
Nanti dah besar boleh la masak untuk mamatok dan papatok ya Aisyah ya😁☺️inshaaAllah.
Best sangat lontong ni💗 Tiapkali buat menu yang satu ni, mesti banyak kali duk ulang makan👍
Minuman hari tu agak istimewa, abang(anak sulung) yang buat.. Sirap Laici Selasih
Jom kita tengok resepi mudah cara2 nak buat lontong👌
RESEPI LONTONG @ MASAK LODEH UNTUK HARIRAYA
Bahan kuah:
- Udang hidup 1/2 kilo
- Bahan kisar
- Sayur-sayuran
- 1 kotak sederhana santan KARA
- air masak/air panas secukupnya
- garam dan gula secukup rasa
Bahan-bahan tumbuk/kisar:
1 sudu besar (umbu) udang kering
2 biji bawang merah India
1 cili merah besar
1 inci kunyit
Sayur-sayuran:
Kubis, kacang panjang, sengkuang, karet
fucuk dan so'un direndam sekejap
tempe & tauhu dipotong kecil dan digoreng terlebih dahulu
serai 2 batang diketuk
Lengkuas 5/6 hiris
Cara-cara membuatnya:
Panaskan minyak, tumiskan bahan kisar, serai dan lengkuas. Masukkan udang hidup. Bila udang dah kemerah-merahan masukkan santan cair. Kacau2 kan, biar mendidih dulu barulah dimasukkan sayur sayuran. Kemudian tambahkan santan pekat dan masak biar mesra kesemuanya. Jika agak pekat, tambahkan air panas. Perisakan garam dan gula. Akhir sekali masukkan fucuk dan So'un di-ikuti dengan tempe dan tauhu yang dah digoreng terlebih dahulu. Alhamdulillah DONE
Lontong @ Masak Lodeh. Lontong dimakan bersama Nasi Impit beserta Sambal Tumis dan juga Kuah Kacang.
~~~~~~~~~~~~
Cucunda kami Aisyah nampaknya suka main masak2. Baru umur 2 tahun tapi gaya macam budak dah besar.. Hahahaha...
Nanti dah besar boleh la masak untuk mamatok dan papatok ya Aisyah ya😁☺️inshaaAllah.
No comments:
Post a Comment