Bila tiba malam dan hari Jumaat, jom kita baca Surah al-Kahfi

jom hafal 10 ayat awal dan 10 ayat akhir Surah al-Kahfi, di SINI

....dan banyak2 kita berselawat ke atas Nabi SAW

....dan banyak2 kita berselawat ke atas Nabi SAW

Ayat Manzil

 Bismillahirrahmanirrahim

"Kalau ko rajin, ko baca Ayat Manzil pagi dan petang...", bisik makcik Jah (jiran saya) semasa kami ramai-ramai kat surau satu malam tu.

Yang jadi jiran saya sebut pasal ayat Manzil tu sebab di saat itu ustaz tengah selitkan cerita pasal gangguan yang mungkin saja ada di sekeliling kita. Gangguan yang dimaksudkan khusus terjadi melalui kerjasama makhluk halus yang kita tak nampak.

Ustaz sarankan agar kita sentiasa mengamalkan zikir-zikir sebagai pendinding diri agar jauh dari sebarang gangguan hantu, iblis dan syaitan yang boleh membawa mudharat. Tiada perkara jahat yang dapat sampai pada kita jika kita sentiasa ada pendinding, InsyaAllah. Cukuplah hanya Allah sebagai pelindung. Kita berlindung dengan kalimah Allah dari apa jua kejahatan yang tercipta... aminn

Ayat Manzil antara zikir terbaik yang elok untuk di-amalkan. Risalah Manzil disusun oleh Maulana Muhammad Zakaria Khandalawi yang mengandungi beberapa ayat Al-Quran yang disebut telah diajar oleh Rasulullah SAW kepada para sahabat ra.

Teringat satu ketika dulu, suami saya pernah dihadiahkan kawannya senaskah Manzil. Saya cari-cari dalam koleksi buku-buku kecil kami, tak ada la pulak. Mungkin dah beralih tempat, tu yang tak jumpa cari. InsyaAllah lepas ni nak kena cari balik Manzil di kedai buku berhampiran.

Jom amalkan...

MANZIL


  • Surah Al-Fatihah

  • Surah al-Baqarah 1 - 5


  • Surah al-Baqarah 163


  • Surah al-Baqarah 255


  • Surah al-Baqarah 256


  • Surah al-Baqarah 257

  • Surah al-Baqarah 284 - 286






  • Surah al-Imran 18

  • Surah Al-Imran 26 - 27




  • Surah Al-A'raaf 54 - 56







  • Surah Al-Israa' 110 - 111



  • Surah Al-Mu'minuun 115 - 118







  • Surah Asy-Syafaat 1 - 11

























  • Surah Ar-Rahman 33 - 40
















Surah Al-Hasyr 21 - 24














  • Surah Al-Jinn 1 - 4












  • Surah Al-Kafirun


  • Surah Al-Ikhlas


  • Surah Al-Falaq


  • Surah An-Nas

Alhamdulillah berjaya senaraikan ayat-ayat yang terkandung dalam Manzil. Ambil masa hampir 2 jam untuk selesai copy ayat2 al-Quran dari website percuma dan juga dari google image. Mohon rahmat dan perlindungan Allah... aminn



9 comments:

Anonymous said...

thank u for sharing.

Anonymous said...

Terima kasih kerana mengumpulkan semua ayat manzil ini. Dapat saya gunakan sebagai amalan. Semoga mendapat pahala dan rahmat dari Allah, amin..

Anonymous said...

Alhamdulillah...terima kasih di atas perkongsian..semoga segala usaha diberkati oleh Allah swt.

Zfd

Anonymous said...

mohon share segala yg diusahan ini..

Jari-Jari Yang Bersuara said...

Perkongsian yang sangat2 bermakna..

aisyah said...

sy memang tiap2 minggu akn bukak page awk yang ni. thanks sebab susah payah kumpul. :)dpat digunakan bersama~

BlossomMommy said...

Terima kasih kerana syer. Semoga usaha ini diberkati Allah.

Anonymous said...

alhamdulillah syukur sudi berkongsi ilmu. Moga mendapat pembalasan yg setimpal diatas ilmu ni. Pahala yg berpanjangan..insha Allah

Cikgu Wati said...

alhamdulillah....syukur....terima kasih atas perkongsian.....sekarang lagi senang....hujung jari je.....thanks so much

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...