Tepung Pelita Yang Asli

Alhamdulillah, hari ini tanpa dirancang, dah selamat buat kueh tempatan faveret iaitu Tepung Pelita. Tiba2 je terbuat tepung pelita tu ada sebab. Pagi tadi time tarik langsir, ternampak kat luar ada pokok pisang tumbang.

Eh eh ngapa ek? Tertanya-tanya dalam hati. Angin kuat kot. Jadi bila tengok banyaknya daun pisang dari pokok yang dah tumbang tu, terus jadi teringat nak buat tepung pelita yang duk tangguh2 nak buat sejak puasa hari tu lagi.

Tunggu apa lagi, terus keluar ke laman ambik daun pisang yang dah siap terbaring tu, he he..

Jom tengok Tepung Pelita yang buat tadi.

-
Semua dah siap masuk peti-ais dah pun. Tunggu makan je la karang, akan dimakan sejuk2 InsyaAllah.

RESEPI TEPUNG PELITA 
Bahagian bawah, lapisan hijau:

  • tepung beras setengah cawan
  • secubit kapur makan
  • air daun pandan 2 cawan

Cara: Panaskan air dalam kukusan. Campur kesemua bahan untuk lapisan hijau. Susun sampan daun pisang dalam kukusan berlubang. Isikan satu sudu kecil gula ke dalam sampan kemudian baru dituangkan campuran tadi sebanyak 1/3 penuh. Kukus selama 15minit. Setelah masak, tuangkan pula campuran bahan untuk bahagian atasnya. 

Bahagian atas, lapisan santan:

  • tepung beras 1/2 cawan
  • santan 2  1/2 cawan
  • garam secubit dua

Yang bahagian atas ini boleh kalau hendak dituangkan terus campuran ke atas lapisan hijau tapi untuk dapatkan lapisan santan yang sedikit pejal, elok jika dimasakkan sekejap biar jadi cair2 likat gitu sebelum ianya dituang ke atas lapisan hijau. Kukus balik selama lebihkurang 10minit.

Sangat mudah membuat tepung pelita. Rasa tepung pelita ini asli, rasa tepung beras tanpa ada rasa lain2 campuran tepung, digandingkan pula dengan aroma daun pandan dan daun pisang. Tepung Pelita kueh tempatan orang2 lama yang tak luput dek zaman. Meh kita pakat2 buat Tepung Pelita asli. Assalamualaikum wrt.


1 comment:

Anonymous said...

Looks good !!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...