Lompat Tikam Kelantan

Assalamualaikum wrt.

Pernah tak makan Lompat Tikam? Bagi saya... I love Lompat Tikam. Sangat suka...:-) Kueh tempatan yang satu ni memang agak tersohor la di Kelantan. Sume kenal kot dengan Lompat Tikam..he he..

Esok sempena anaknda balik weekend, InsyaAllah akan dibuat lagi sekali Lompat Tikam. Dah buat dah sebenarnya minggu lepas. Tapi InsyaAllah kena buat lagi esok, lagipun en suami dan anak-anak masih duk sibuk sebut-sebut. 

Kombinasi 4 bahan utama Lompat Tikam sangat berpalut rasa bila kita satukan serba sikit ke-empat2 karektor dalam satu mangkuk. Rasa Lompat Tikam bergantung kepada citarasa dan tekak masing2,, maksudnya kalau rasa kurang masin tambah lagi kepala santan, kalau kurang manis tambah lagi air nise dan kalau terlebih rasa maka boleh la ditambah tepung hijau serta pulut merah yang enak. Keempat2nya ada peranan tersendiri. Sangat terer orang dulu2 yang mula2 mengilhamkan Lompat Tikam. :-):-)


RESEPI LOMPAT TIKAM
Pulut merah:
pulut 2 cawan
pewarna merah
Sedikit air 
minyak masak 1 sudu besar
garam 1/2 sudu kecil
daun pandan
Cara: pulut direndam dalam air yang dititik pewarna merah. Toskan pulut. Kukus selama 15minit kemudian di-arungkan dengan air, minyak masak dan sedikit garam. Kukus balik selama 10minit.

Tepung hijau:
tepung beras 1. 1/2 cawan
air daun pandan 4 cawan 
sedikit pewarna hijau
sedikit kapur makan
Cara: Campurkan kesemua bahan. Masak hingga pekat sebelum di-tuang ke dalam loyang untuk dikukus selama 10minit.

Kepala santan:
tepung beras 2 sudu besar 
santan 2. 1/2 cawan
garam 1 sudu kecil
daun pandan
Cara: campur kesemua bahan, masak hingga likat.

Air nise:
nise kampung 2 karet/seketul gula melaka
1 sudu besar gula
daun pandan
air
Cara: masak kesemuanya hingga menjadi cair-cair likat gitu.

Assalamualaikum wrt.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...