Aiskrim Nenas homemade

Assalamualaikum wrt

Malam ni anak2 ulang buat aiskrim nenas. Aiskrim homemade ni special sikit tau sebab bukan buat dalam plastik aiskrim yang panjang tu tapi kali ini buat pakai bekas aiskrim yang ada tempat pegang. Cantik bekasnya. Bekas ni boleh cari kat mana2 kedai Daiso. Macam kami hari tu beli kat Daiso di Aeon Rawang.

Kalau sebelum ni buat aiskrim tu pakai nenas cocktail dalam tin je tapi malam ni diaorang pakat2 buat air nenas rebus sendiri. Terbaik! Saya suka sangat air nenas yang kita rebus sendiri nih. Teringat zaman sekolah dulu selalu singgah beli air nenas kat pakcik yang jual depan sekolah kebangsaan. Ya lah time tengahari kan, haus sangat dengan matahari terik atas kepala ditambah dengan penat mengayuh basikal..huhu

Okeh mari kita pakat beli nenas dan rebus buat air ataupun wat aiskrim..srupp..srupp :-):-)

Cara buat Air Nenas

Bahan-bahan
sebiji nenas
secawan gula atau lebih
air untuk rebus nenas
ais ketul untuk hidang.

Cara-cara
Kupas nenas, basuh bersih kemudian potong dadu nenas tersebut. Rebus nenas bersama air dan gula sehingga naik bau wangi nenas.  padamkan api, sejukkan, hidangkan dengan ais ketul. Untuk aiskrim kena extra kan sikit manisnya.

1 comment:

anajingga said...

mungkin boleh cuba yang ni juga, terima kasih nur..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...