Penangan Running Man


Alhamdulillah malam tadi berjaya ajak anakku untuk ikut ke majlis ilmu.. Guna perkataan 'berjaya' untuk gambarkan keberhasilan dalam usaha mengajak ke masjid sebab sejak cuti sekolah bermula anak kami yang paling kecik tu hari-hari takde kerja lain selain dari duk mengadap 'Running Man' je.. Running Man, korean show yang jadi minat rata-rata remaja kebelakangan ini jadi dah macam gam Uhu dah buat anakku... melekat agak payah nak tarik.

Sampai tak berenti duk pesan memesan kat kakaknya suruh copy yang latest masuk external hard disk.. "ingat tau.. jangan terlupa pulak kak!", peringatan yang berbaur amaran, ugutan pun ya.. ish ish

Apa yang lucu sangat dengan running man tu, tak tau le... Anak saya duk gelak2 tengok show tu sampai cam tak mau turun dari kerusi komputer. Orang lain dalam rumah yang dengar mula2 rasa biasa lah tapi lama2 rasa macam dah jadi luar biasa pulak... semua naik hot semacam bila dengar member duk gelak2 tak berenti.


Kak Ngah ada cerita kawan2 kat u pun sebok dengan running man ni. Ada yang dah download sampai episod 67, kiranya hari ni keluar episod baru, esok dah siap2 download. Yang jadi tukang supply kat kengkawan pun ramai.. ish ish

Posting mama yang ini mama tujukan khas buat anakku yang paling kecik ini. Jangan over sangat ya... Bersempena dengan tahun baru hijrah 1433, elok kita cuba usaha untuk perbaiki mana2 kelemahan yang ada. Biar ada peningkatan dalam amal soleh anakku... Cuti sekolah yang panjang elok dimanfaatkan dengan aktiviti2 yang lebih mengundang kebaikan buat kita.

Hafal surah2 pendek lagi elok mama rasa. Kurang-kurang kita dapat hafal, berjaya hafal berbanding tak hafal. Surah al-adiyat yang papa suruh hafal, hari ni dah masuk 4 hari belum jugak hafal-hafal ya... hehe

Perbetulkan balik jadual... boleh nak tengok running man tu, dah le tambah tengok citer korea lagi kan.. tapi bagi2 lah masa biar dapat slot buat benda2 bermanafaat sama... suruh buat tu bukan untuk orang lain, bukan untuk mama, bukan untuk papa.. melainkan untuk kebaikan anakku jua...

Kita cuba ubah ya... bak kata ustaz malam tadi, cuba hijrah dari yang tak baik kepada yang baik. dari yang baik kepada yang lebih baik lagi,,, k anakku...
Wassalam.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...