Sendu di pagi raya


"Selamat hari raya isteriku... maaf zahir batin... papa maafkan apa jua salah silap mama..."

Pagi-pagi lagi menerima ucapan ini dari seseorang yang bernama suami. Sendu rasa. Belum sempat saya mohon maaf di pagi raya, awal-awal lagi en suami dah siap2 bagitau dah maafkan saya. Ya Allah, terasa berdosa bila mengingatkan ada waktunya hati ini bagai tidak mendengar kata. Perbuatan tunjuk seolah-olah setuju tapi kadang-kala hati di dalam berkata-kata...
Mulut pun seringkali macam tak ingat bila bicara...

"Ya Allah, ampunkanlah daku, jadikanlah aku isteri yang sentiasa taat." Terbayang kisah pengorbanan Siti Hajar yang sering diulang penceritaannya oleh para ustaz setiapkali menjelang
Eid ul Adha Al Mubarak. Mari kita baca dan hayati kisah ini, moga2 menjadi inspirasi buat kita agar mampu mencontohi sifat sabar seorang isteri solehah.


..sebahagian kisah pengorbanan Siti Hajar.

Credit: http://www.ukhwah.com/print.php?sid=864

Dalam bahang terik mata hari di tengah-tengah padang pasir yang kering kontang, Nabi Ibrahim, menunggang unta bersama Siti Hajar. Perjalanan agak sukar, namun hal itu tidak memberi kesan kepada mereka. Yang lebih diharapkannya ialah ketabahan hati untuk meninggalkan Siti Hajar dan bayinya di bumi gersang itu.

Sepanjang perjalanan, dikuatkan hatinya untuk terus bertawakal. Dia yakin, Allah tidak akan menganiaya hamba-Nya. Pasti ada hikmah di sebalik perintah itu. Selepas kira-kira enam bulan perjalanan, tibalah mereka di Makkah.
Nabi Ibrahim memilih sebuah lembah di tengah-tengah padang pasir. Nabi Ibrahim turun dari untanya dan mengikat tali unta di sebatang pokok tamar. Bahang sinaran matahari bukan kepalang. Tekaknya yang dari tadi kehausan, sedikit pun tidak diendahkannya. Yang difikirkannya, bagaimanakah cara memberitahu isterinya mengenai perintah Allah itu.

Sepanjang perjalanan lidahnya seolah-olah kelu untuk berkata-kata.
Selepas Siti Hajar diturunkan, tanpa berlengah lagi Nabi Ibrahim bersiap sedia untuk pergi. Apabila Siti Hajar melihat perlakuan suaminya, yang bergegas-gegas mahu pergi, ditariknya jubah suaminya sambil merayu-rayu: "Wahai suamiku, apakah aku akan ditinggalkan bersama anakmu di sini?" Tanpa memandang wajah isterinya, Nabi Ibrahim hanya mampu menganggukkan kepala. "Oh... kiranya kerana dosaku menyebabkan engkau bertindak begini, ampunkanlah aku. Aku tidak sanggup ditinggalkan di tengah-tengah padang pasir yang kering kontang ini."

Nabi Ibrahim menjawab: "Tidak wahai isteriku, bukan kerana dosamu..."
Siti Hajar bertanya lagi: "Kalau bukan kerana dosaku, bagaimana dengan anak ini... Anak ini tidak tahu apa-apa. Tergamakkah engkau meninggalkannya?" Kepiluan dan kesedihan Nabi Ibrahim, hanya Allah yang tahu. Katanya: "Tidak, bukan itu maksudku. Tapi apa dayaku... ketahuilah, ini semua adalah perintah Allah."

Apabila disebut perintah Allah, Siti Hajar terdiam. Kelu lidahnya untuk terus merayu. Terbayang olehnya penderitaan yang bakal dihadapi sendirian nanti. Dia yakin kalau tidak kerana perintah Allah, masakan sanggup suaminya meninggalkan dia serta anaknya di situ.
Siti Hajar sedaya upaya menguatkan pergantungan dan pertolongan kepada Allah.

Namun hatinya masih tertanya-tanya, apakah hikmah di sebalik perintah Allah itu? Ketika gelodak hatinya semakin memuncak, dengan rahmat Allah, disingkapkan penglihatan Siti Hajar ke suatu masa akan datang. Digambarkan tempat itu nantinya akan didatangi oleh manusia dari serata pelosok dunia, yang berduyun-duyun datang untuk membesarkan Allah.

Melihat peristiwa itu, terpujuklah hatinya. Cinta dengan Allah, dengan menegakkan agama-Nya, perlukan pengorbanan.

Lalu dengan hati yang berat tetapi penuh keyakinan, Siti Hajar berkata kepada suaminya: "Jika benar ia adalah perintah Allah, tinggalkanlah kami di sini. Aku reda ditinggalkan." Suara Siti Hajar mantap sambil mengesat air matanya.
Ditabahkan hatinya dengan berkata: "Mengenai keselamatan kami, serahkanlah urusan itu kepada Allah. Pasti Dia akan membela kami. Masakan Dia menganiaya kami yang lemah ini." Siti Hajar menggenggam tangan suaminya. Kemudian dikucupnya, minta reda di atas segala perbuatannya selama mereka bersama. "Doakanlah agar datang pembelaan Allah kepada kami," kata Siti Hajar.

Nabi Ibrahim terharu dan bersyukur. Isterinya, Siti Hajar memang wanita terpilih. Dia segera mengangkat tangannya untuk berdoa: "Ya Tuhan kami. Aku tinggalkan anak dan isteriku di padang pasir yang tandus tanpa pohon berkayu dan buah-buahan. Ya Tuhan kami, teguhkanlah hati mereka dengan mendirikan sembahyang, jadikanlah hati manusia tertarik kepada mereka, kurniakanlah rezeki pada mereka daripada buah-buahan mudah-mudahan mereka bersyukur kepada-Mu."
Menitis air matanya mendoakan keselamatan anak dan isteri yang dicintai.

Hati suami mana yang sanggup meninggalkan anak dan isteri di padang pasir tandus yang sejauh enam bulan perjalanan dari tempat tinggalnya. Namun atas keyakinan padu pada janji Allah, ditunaikan juga perintah Allah walaupun risiko yang bakal dihadapi adalah besar.
Selesai berdoa, tanpa menoleh ke arah isteri dan anaknya, Nabi Ibrahim terus meninggalkan tempat itu dengan menyerahkan mereka terus kepada Allah.

Tinggallah Siti Hajar bersama anaknya yang masih merah dalam pelukannya. Diiringi pemergian suaminya dengan linangan air mata dan syukur. Ditabahkan hati untuk menerima segala kemungkinan yang berlaku.
Tidak lama selepas pemergian Nabi Ibrahim, bekalan makanan dan minuman pun habis. Air susunya juga kering sama sekali. Anaknya Ismail menangis kehausan.

Siti Hajar hampir buntu. Di mana hendak diusahakannya air di tengah padang pasir yang kering kontang itu?
Sedang dia mencari-cari sumber air, dilihatnya dari jauh seperti ada air bertakung. Dia berlari ke arah sumber air itu. Tetapi apa yang dilihatnya hanyalah fatamorgana. Namun Siti Hajar tidak berputus asa. Dari tempat lain, dia ternampak seolah-olah di tempat di mana anaknya diletakkan memancar sumber mata air. Dia pun segera berlari ke arah anaknya. Tetapi sungguh malang, yang dilihatnya adalah fatamorgana.

Tanpa disedari dia berulang-alik sebanyak tujuh kali antara dua bukit, Safa dan Marwa untuk mencari sumber air.
Tubuhnya keletihan berlari ke sana ke mari mencari sumber air, namun tiada tanda-tanda dia akan mendapat air. Sedangkan anak yang kehausan itu terus menangis sambil menghentak-hentakkan kakinya ke bumi.

Tiba-tiba dengan rahmat Allah, sedang Siti Hajar mencari-cari air, terpancutlah air dari dalam bumi di hujung kaki anaknya Ismail.
Pada waktu itu gembiranya hati Siti Hajar bukan kepalang. Dia pun mengambil air itu dan terkeluar dari mulutnya, "Zami, zami, zami.." yang bermaksud, berkumpullah, kumpullah. Seolah-olah dia berkata kepada air itu, "Berkumpullah untuk anakku."

Selepas peristiwa itu, kabilah yang berlalu akan berhenti untuk mengambil air. Ada pula yang terus bermastautin di lembah Bakkah (Makkah) kerana dekat dengan sumber air itu. Begitulah kehendak Allah. Sengaja didatangkan sebab musabab untuk menjadikan Islam gemilang dan Makkah menjadi tumpuan manusia.


Kisah ketabahan Siti Hajar, turut mempunyai kaitan dan falsafah penting ketika umat Islam menunaikan ibadat haji sekarang. Sebab itulah bagi jemaah yang berada di tanah suci, sama ada ketika mengerjakan umrah atau haji, mereka difardu atau dirukunkan selepas tawaf di Batitullah al-Haram, menunaikan sai iaitu berulang alik dari Safar ke Marwah sebanyak tujuh kali. Ia bertujuan mengingati kembali falsafah penderitaan yang ditanggung Siti Hajar itu.~~~~~~~~~~~

Selamat Hari Raya Kurban buat semua muslimin muslimat di mana saja anda berada. Mohon maaf jika ada terkasar bahasa dalam mana2 penulisan di blog ini. Moga Allah sentiasa ilhamkan kita agar dapat menjadi insan yang lebih baik dari semasa ke semasa..

Selamat berkorban untuk agama, moga pengorbanan kita diberkati Allah.. aminn

10 comments:

cik aletheea: said...

selamat aidiladha jugak.
semoga dipermudahkan semua keinginan tue. amin.

Cikli said...

ibrahim, ismail dan hajar. dikenang sepanjang sejarah kerana korban semata-mata kerana Allah.

LadyBird said...

walaupun kisah ini telah berulang2 dibaca.. namunm tetap jua mampu mengalirkan air mata.. begitu besarnya pengorbanan yang dilakukan oleh nabi Ibrahim dan Siti Hajar..

Anonymous said...

Kisah pengorbanan agung yg wajar kita ambil iktibar. Tiada dolak dalik apabila menjalani perintah Allah. Yakin sepenuh hati bahwa kita dlm perlindungan Allah. Semoga Hari Raya Korban 1432H ini menjadi titik tolak untuk kita sama2 menjadi insan Taqwa yg faham agama, insyAllah.

sal said...

selamat Hari raya AidilAdha..harapan: agar sedikit sebanyak hikmat pengorbanan dapat dihayati di applikasikan dlm kehidupan kita.yg tersurat dan tersirat...moga kehadiran aidiladha meceriakan dan membahagiakan ..

nur said...

cik aleathea...
TQ, mudah-mudahan InsyaAllah. Moga hidup kita semua lebih bererti..aminn

nur said...

Cikli..
Belajar dari sejarah yang termaktub dalam al-quran, yang jelas dan penuh hikmah.. Subhanallah

nur said...

Lady Bird...
Betul, rasa hiba tiap kali baca.. fikiran berimaginasi keadaan di padang pasir yang kering kontang, tiada pokok2 untuk berlindung bawah panas terik mentari.. Subhanallah

nur said...

Anon,
Kisah yang harus sering di-ambil iktibar. Betapa kisah pengorbanan Siti Hajar terkandung berbagai hikmah untuk kita mengertikan.. Subhanallah

nur said...

sal..
betul.. al-quran adalah cahaya penunjuk jalan. Kisah yang tersurat menyampaikan berbagai kondisi tersirat. Sama2 berpegang pada al-quran dan sunnah, InsyaAllah tidak akan tersesat kita. thx sal

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...