Cara Mudah Buat Hash Brown

Assalamualaikum

Tadi breakfast apa ya? Kadang kita duk pikir2 kan, nak buat apa la untuk bekfes.... Hah! Apa kata buat hash brown for breakfast esok. Kena cari hari ni la bahan2 nya ya kalau nak buat untuk esok.

Okeh...mudah sangat nak buat hash brown ni. Kalau kita beli yang ready-made kat hypermarket tu, kadang boleh pecah2.. kannn.. time goreng. Pastu yang pentingnya, kita tak pasti macamane ceriter cara penyediaan hash brown ready-made tu.. Biasa la, penyakit was was adakala bertamu dalam hati kalau beli barang makan yang dah siap ni..he he
Kalau saya, bila timbul was was, terus tak jadi beli.

Jom tengok cara mudah nak buat sendiri hash brown ni. Sangat mudah dan hasilnya alhamdulillah, banyakkk dapat..he he..
💗Tunjukcara dan gambar: kredit buat anakku Iman💗



RESEPI HASH BROWN 
Bahan :
Kentang 5 biji
1 labu bawang merah (bawang merah besar)
1 biji telor
2sudu besar tepong gandum
Garam secukup rasa

Cara membuatnya:
Kentang dikupas kulit dan diparut.
Kemudian perahkan airnya. Kalau tak diperah air kentang, tak jadi hash brown; akan over lembik.

Okay bila dah siap kentang, parutkan pula bawang merah besar tu.  Kemudian dah boleh campurkan kesemua bahan. Kacau2kan serata.

Leperkan adunan dan goreng dalam minyak yang separa tenggelam hash brown agar masak elok.


Hepi breakfast tomorrow. Sedap dimakan begitu saja. Nak tambah sedap, makan dengan mayonis/sos. Alhamdulillah.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...