Pulut Pagi Orang Kelantan

Alhamdulillah, hari ni buat Pulut Pagi sebagai minum petang. Pulut Pagi walau pun dimakan waktu petang, tetap nama dia Pulut Pagi.Tak boleh la nak pandai2 gi tukar nama jadi Pulut Petang..ha ha

Pulut pagi ni popular di kalangan orang Kelantan. Kalau tak percaya, cuba terai tanya pasal Pulut Pagi dekat kengkawan Kelantan..:-)

Hari ni besday anaknda. Jadi buat Pulut Pagi ni sebenarnya atas permintaannya.. '...dah lama mama tak buat..rasa nak makan',katanya. Jadi sampaikanlah je hajat birthday girl  :-)

Resepi Pulut Pagi 
Bahan2 yang perlu ada:
Beras pulut 2cawan direndam 1jam
Nise siam 3keret
Gula 1 - 2 sudu besar
Daun pandan 3helai
Kelapa puteh yang dicampur garam

Cara membuatnya:
Cara 1: Tanak/kukus pulut seperti biasa dengan air serta daun pandan paras2 air lebih sedikit dari tenggelam pulut. Sementara pulut sedang masak, parutkan nise. Bila pulut dah masak, gaulkan parutan nise serta gula bersama pulut hingga mesra kesemuanya.
Kukus balik pulut 5 - 10 minit. 

Makan dengan kelapa parut puteh bergaram.

Cara 2: Panaskan air dalam kukusan.Lapikkan kukusan berlubang dengan daun pandan. Toskan pulut kemudian kukuslah selama 20minit. Masakkan nise serta gula dengan sedikit air sehingga agak-agak likat. Gaul sebati dengan pulut yang dikukus. Kukus balik pulut 5 -10 minit. Hidangkan dengan kelapa puteh bergaram. Senang kan...



No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...