Ayat Manzil

 Bismillahirrahmanirrahim

"Kalau ko rajin, ko baca Ayat Manzil pagi dan petang...", bisik Kak Mah (jiran saya) semasa kami ramai-ramai kat surau satu malam tu.

Yang jadi jiran saya sebut pasal ayat Manzil tu sebab di saat itu ustaz tengah selitkan cerita pasal gangguan yang mungkin saja ada di sekeliling kita. Gangguan yang dimaksudkan khusus terjadi melalui kerjasama makhluk halus yang kita tak nampak.

Ustaz sarankan agar kita sentiasa mengamalkan zikir-zikir sebagai pendinding diri agar jauh dari sebarang gangguan hantu, iblis dan syaitan yang boleh membawa mudharat. Tiada perkara jahat yang dapat sampai pada kita jika kita sentiasa ada pendinding, InsyaAllah. Cukuplah hanya Allah sebagai pelindung. Kita berlindung dengan kalimah Allah dari apa jua kejahatan yang tercipta... aminn

Ayat Manzil antara zikir terbaik yang elok untuk di-amalkan. Risalah Manzil disusun oleh Maulana Muhammad Zakaria Khandalawi yang mengandungi beberapa ayat Al-Quran yang disebut telah diajar oleh Rasulullah SAW kepada para sahabat ra.

Teringat satu ketika dulu, suami saya pernah dihadiahkan kawannya senaskah Manzil. Saya cari-cari dalam koleksi buku-buku kecil kami, tak ada la pulak. Mungkin dah beralih tempat, tu yang tak jumpa cari. InsyaAllah lepas ni nak kena cari balik Manzil di kedai buku berhampiran.

Jom amalkan...

MANZIL


  • Surah Al-Fatihah

  • Surah al-Baqarah 1 - 5


  • Surah al-Baqarah 163


  • Surah al-Baqarah 255


  • Surah al-Baqarah 256


  • Surah al-Baqarah 257

  • Surah al-Baqarah 284 - 286






  • Surah al-Imran 18

  • Surah Al-Imran 26 - 27




  • Surah Al-A'raaf 54 - 56







  • Surah Al-Israa' 110 - 111



  • Surah Al-Mu'minuun 115 - 118







  • Surah Asy-Syafaat 1 - 11

























  • Surah Ar-Rahman 33 - 40
















Surah Al-Hasyr 21 - 24









  • Surah Al-Jinn 1 - 4











  • Surah Al-Kafirun


  • Surah Al-Ikhlas



  • Surah Al-Falaq


  • Surah An-Nas

Alhamdulillah berjaya senaraikan ayat-ayat yang terkandung dalam Manzil. Ambil masa hampir 2 jam untuk selesai copy ayat2 al-Quran dari website percuma dan juga dari google image. Mohon rahmat dan perlindungan Allah... aminn



40 comments:

Anonymous said...

thank u for sharing.

Anonymous said...

Terima kasih kerana mengumpulkan semua ayat manzil ini. Dapat saya gunakan sebagai amalan. Semoga mendapat pahala dan rahmat dari Allah, amin..

Anonymous said...

Alhamdulillah...terima kasih di atas perkongsian..semoga segala usaha diberkati oleh Allah swt.

Zfd

Anonymous said...

mohon share segala yg diusahan ini..

Unknown said...

Perkongsian yang sangat2 bermakna..

aisyah said...

sy memang tiap2 minggu akn bukak page awk yang ni. thanks sebab susah payah kumpul. :)dpat digunakan bersama~

BlossomMommy said...

Terima kasih kerana syer. Semoga usaha ini diberkati Allah.

Anonymous said...

alhamdulillah syukur sudi berkongsi ilmu. Moga mendapat pembalasan yg setimpal diatas ilmu ni. Pahala yg berpanjangan..insha Allah

Unknown said...

alhamdulillah....syukur....terima kasih atas perkongsian.....sekarang lagi senang....hujung jari je.....thanks so much

Unknown said...

Assalammualaikum..

Terima kasih atas perkongsian puan. Alhamdulillah.

-raidah-
www.blograidah.com

Unknown said...

شكرا جزيلا
وجزاكم الله خير الخزاء

Caqui said...

Tima kasih..alhamdulillah

Caqui said...

Tima kasih alhamdulillah

zixiu said...

perkongsian yg brmanfaat..mohon share :)

Unknown said...

Assalamualaikum..saya mohon izin amalkan..

Unknown said...

Assalamualaikum. Mohon izin amalkan. Semoga Allah merahmati dan membalas segala kebaikam awak.

Unknown said...

Assalamualaikum.. terima kasih atas perkongsian ini. Semoga anda dirahmati.

Pengobatan Sagala Waras said...

Syukron katsiir ...mohon izin tuk mengamalkan.

aziz said...

Alhamdulillah...sebahagian nya sudah di hafal...
Baik bagi penyakit hati juga...iaitu suka berkata-kata didalam hati yang hanya Allah juga mengetahui..
Akan cari buku Manzil ini semula di kedai buku..

Terima Kaseh

Unknown said...

Terima kasih

Unknown said...

Terima kasih.. moga Allah murahkan dan berkatkan lagi rezeki encik/puan..

Unknown said...

Mohon share...trm ksh krn sudi berkongsi ilmu yg sgt manfaat ini..moga Allah mbalas setiap keikhlasan puan/tuan...

melatisha said...

Tkasih kerana berkongsi ilmu, hanya Allah yg dpt membalas segala kebaikan tuan/puan.

Unknown said...

Terimakasih kerana berkongsi ilmu..

mamachef said...

Terima kasih berkongsi ilmu..moga beroleh ganjaran pahala dr Allah...

Unknown said...

Alhamdulillah..terima kasih atas perkongsian ini. semoga Allah swt merahmati puan

nur said...

Aamiinn ya Allah.
Jazakallah hu khoiron

رحيمه said...

Terima kasih atas perkongsian ilmu. Moga Allah permudahkan kita untuk mengamalkannya. Jazakillahukhair

Unknown said...

Alhamdulillah. Terima kasih .

Rais Muhammad said...

Subhanallah.... Baik sekali rupanya

Naz said...

Alhamdulillah. Terima kasih perkongsiannya.

Noraini said...

Terima kasih atas usaha tuan/Puan.. Semoga Allah memberkati tuan/Puan.. Izinkan saya mengamalkan nya.. Semoga kita semua mendapat rahmat dari yang Esa. Amin.

Unknown said...

Puan Hafsah Idris: Alhamdulillah! Bershukur dan semoga sama2 dapat Hidayah dan RahmatNya! Ya! Allah!

Unknown said...

Alhamdulillah,terima kaseh

Unknown said...

Assalamualaikum
Alhamdulillah
Terima kasih
Sangat bermanfaat..

Unknown said...

Izin mengamalkannya

Unknown said...

thanks , sebb share, izin saya amalkannya

Unknown said...

Thank..Izin sy amalkan

Unknown said...

Alhammdulillah...terimakasih kepada siapa yang membacanya akan dapat pahala bagi orang yang yang menulis manzil INI

alitopan said...

Kitab kecik manzil dlm terjemahan urdu..ada byk dikedai buku jln d masjid india kl

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...