Resepi Cheese Tart


Kisahnya....

Semalam semasa di kedai jual bahan buat kueh, tiba2 anak saya tunjuk satu objek yang biasa ada di dapur kami. Waaah.. excited pulak tengok kulit tart pun diaorang jual sekarang ni. (.. ke dah lama jual,
maybe saya je yang tak tau, tak ikut perkembangan..he he)

Dalam dunia yang serba nak cepat ni, memang melegakan jika dapat tau ada pastri rapuh dijual ready-made. Ibu2 yang berkerjaya khususnya tentu saja agak bizi dan takde banyak masa sangat untuk buat kulit tart... jadi nak senang, boleh beli je yang ready-made tu... Balik rumah tinggal bancuh inti je then bakar... kita bakor je.. he he


Dek teruja tengok kulit tart tu, saya nak post citer dari dapur kali ni. N3 pertama yang citer pasal masak2. Sebagai selingan InsyaAllah sesekali akan terus diselitkan resepi @ menu dari dapur kami... orite kot!?*# ...


RESEPI CHEESE TART


Kulit:
  • 1 1/2 cawan tepung
  • 1/2 cawan gula halus
  • 3/4 ketul butter
  • 1 biji kuning telur
  • sedikit air dingin untuk jadikan doh

Cara:

  1. Bahan2 kering dicampur dengan butter, gaul ramas guna hujung jari jadikan macam serbuk roti.
  2. Masukkan telor dan air dingin, jadikan doh. Elakkan dari ambil masa yang lama bermain dengan doh, takut nanti doh jadi keras dan kecut. Bahan2 perlu diadun secepat mungkin.
  3. Bungkus doh dalam plastik dan sejukkan dalam petiais selama sejam sebelum dicanai.
  4. Setelah dikeluarkan, canai dan lapiskan ke dalam acuan-acuan tart kecil.
  5. Bakar kosong pada 175'C selama 10 minit sehingga kuning keemasan. Sejukkan.
Inti:
  • 250 gm krim cheese
  • 50 gm gula halus
  • 20gm butter
  • 1 biji telur

Cara:

  1. Pukul semua bahan kecuali telor sampai fluffy, last sekali baru masukkan telor.
  2. Isi filling dalam kulit tart dan bakarlah selama lebih-kurang 10 minit...
  3. ..dah siap dan sedia untuk dimakan. Untuk storage, masukkan dalam tupperware dan simpan dalam petiais.

1 comment:

orchid ungu said...

t/kasih kerana memberi resepi cheese tart.Selama ini beli aje dr kwn.lepas ni kalau nak mkn lehlah cuba.....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...