Bagi hadiah kitab atau buku


Semasa kami ke kenduri kawin semalam, dapat siso(juga dipanggil sanggo telor/hadiah/cenderahati/door gift) yang amat menyukakan hati. Begitu bermanafaat saya kira kalu time kenduri dapat kitab-kitab kecil yang macam saya dapat semalam. Dalam uncang tu ada kombain bahulu sekali. Sedap pulak tu, bahulu biasa dan bahulu pandan. Semua pakat bukak makan dalam kereta je. Dapat empat kitab saiz kecil ie 2 surah yasin dan 2 kitab zikir al-Mathurat. Anak bujang terus masukkan kitab al-Mathurat dalam poket baju kamejanya. Begitu juga saya, terus masukkan al-Mathurat dalam handbag.

Door gift yang berupa buku/kitab2 sebegini rasanya lagi elok dan praktikal untuk dihadiahkan buat para tetamu berbanding bagi hadiah jajan-jajan atau gula2 yang kadang kita tak habiskan pun. Kadang buang-buang je bila tak teringat nak makan atau tak rasa nak makan. Jadi bila buat kenduri/bekwoh tak kira apa je kenduri samada majlis kawin ke, bezday ke, kenduri kesyukuran, tahlil dsb, elok sangat kalau hulurkan kitab2 kecil ini sebagai cenderahati. Pemberian ilmu yang bermanafaat, tidak expired, pahalanya InsyaAllah akan terus mengalir walau kita dah tiada lagi atas mukabumi.


Wallahu'alam.

2 comments:

Anonymous said...

Ya benar, kitab berharga RM1 itu sangat ada manfaatnya. Jadikan ini trend ikutan untuk buah tgn sesuatu majlis.

nur said...

Anon,
RM1 yang berbaloi InsyaAllah.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...