Kek Red Velvet... Kek Baldu Merah

Assalamualaikum warohmatullah.

Ni sambungan kisah hepi baking hari Buruh hari tu..he he

Sambung buat Kek Red Velvet pulak dah untuk jamuan anaknda dan rakan2 di mahallah Halimah malam nanti. Memang mengancam le makan2 kalu ada si Baldu Merah ni. Jadi anaknda tanpa berlengah terus...grr grr..grr... putar adunan untuk realisasikan kemunculan si Baldu Merah..:-D :-D 🌸

The BEST Red Velvet Cake Recipe
..mudah...moist...homemade...

Bahan 1:
2 biji telor saiz A
1  1/2 cawan gula
1 cawan buttermilk(untuk membuat buttermilk secara manual, susu cair 1cawan dicampur bersama satu sudu kecil cuka, biarkan 10 minit)
1 cawan minyak jagung
1 sudu kecil vanilla
1 sudu besar warna merah *food colouring*
1/2 cawan nescafe 0 panas tanpa gula/air panas

Bahan 2:
2 cawan tepung superfine
2 sudu besar serbuk koko
1 sudu kecil baking powder
1 sudu kecil soda bicarbonat
1 sudu kecil garam

Bahan 3:
1 sudu kecil cuka

Cara membuatnya:

Panaskan oven 180' beserta loyang yang dah disapu minyak/margerin.
Campur kesemua bahan 1, putar.
Dalam mangkuk lain, satukan kesemua bahan 2.
Satukan bahan 1 dan 2. Kacau2kan dengan senduk kayu biar mesra kedua2nya.
Campurkan bahan 3, kacau sebati.
Tuangkan adunan ke dalam loyang yang dilapik kertas. Bakarkan selama 30 - 35 minit.
Sementara itu boleh lah diputar cheese cream untuk frosting.
Tunggu sejuk kek baru disapu cream cheese di atasnya.

Bahan untuk cream cheese frosting: 

Cara 1:
250g cream cheese
100g butter
1 cawan gula *blend halus biar jadi macam tepung*
Putar semua bahan biar jadi gebu.

Cara 2:
250 gm Cream Cheese 
100 ml atau 1/2 cawan Whipping Cream
100 gm atau 1/2 cawan Gula
Putar bahan biar jadi gebu.

Resepi ambil dari SINI... http://divascancook.com.. 
Tqvm

Jom buat Red Velvet🎂🎂🍰

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...