Buat Roti Pakai Bread Maker

Alhamdulillah... nikmatnya ada Bread Maker๐Ÿ‘๐Ÿ˜

Bila rasa nak makan roti, hah kita tekan je..dum dum dum BM buat kerja...terus siap sebijik roti bantal untuk makan cicah dengan gulai ayam...he he

Memang cekap sungguh BM buat kerja dia๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ‘๐Ÿ’—

Saya hari tu tiada perancangan pun nak beli Bread Maker. Niat tu memang la ada untuk ada satu BM ni tapi bukan la sekarang. Kita hanya merancang Allah yang tentukan, nak jadi cerita suatu hari tu masa singgah Tesco, lalu depan Kedai Cosway. Singgah la tengok2 barang. Tak sangka... tersangkut pulak dengan BM jenama Empress tu... Dek teruja untuk try buat roti, maka saya pun terpaksa la decide nak beli...hi hi

Keluar dari tesco, terus ajak en suami singgah beli bahan buat roti. Esoknya apalagi, meroti lah...hahaha.. Ini hasil BM ku yang pertama... alhamdulillah....tak sangka kejadian roti macam perfect sangat walhal ini percubaan pertama....alhamdulillah roti sangat lembut dan wangi..

Kami pun makan roti tu cicah gulai ayam..alhamdulillah sangat sedap ya Allah!!



Jom kita meroti๐Ÿ’—๐Ÿ’—๐Ÿ’—

Dipahatkan di sini resepi pertama saya buat roti. Saya guna program "sweet". Dalam buku manual yang dia kasi, ada banyak program... program "sweet" salah satu dari nya. Kira saya pilih untuk buat roti manis aka Sweet Bun.
~~~~~~~~~
Bahan2 nya:
Air 150ml
Susu segar 170ml
Mentega/minyak 2 sudu besar
Tepung gandum high protein 560g(saya guna 500g shj sbb senang lain kali nak guna belen tepung 500g)
Gula 8 sudu besar
Garam 1 sudu kecil
Yis 1 sudu kecil(saya letak 2 sudu kecil)

Cara:
Masukkan bahan2 ke dalam loyang roti mengikut senarai. Maksudnya, yang cecair dulu semua, baru di-ikuti bahan2 kering. Garam letak di satu sudut di atas tepong. Gula dan yis di sudut yang satu lagi di atas tepong. Dah siap bahan semua, masukkan loyang roti di tempatnya betul2. Biar kemas kedudukannya. Tutup penutup atas BM lalu ON kan plug kemudian tekan butang Select/power tekan2 hingga keluar nombor 4, then tekan pula butang Start... BM pun mula bekerja.๐Ÿ˜€
~~~~~~~

Sekian..wassalam.

No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...