Mihun Sup dan Begedil Ayam

Minggu ni agak kurang sihat. Bermula dengan sakit tekak lepas tu batuk seterusnya membawa pada demam berlanjutan. Biasa kalau demam, alhamdulillah dalam dua hari dah ok balik. Tapi demam kali ini..sampai habis satu papan antibiotik, dengan izin Allah baru hilang rasa seram sejuk yang melanda on and off berhari-hari tu... alhamdulillah.

Jadi bila dah tak sihat tu, makan pun rasa lain macam je lah.. Betul, semua rasa tawar dan masin je..lain-lain rasa tak dapat dikesan...huuu

Bila anaknda balik rumah bila cuti sem bermula, alhamdulillah tercetus idea nak masak mihun sup. So sama2 lah kami kat dapur tadi..saya buat mihun sup, anaknda buat Bergedil Ayam. Alhamdulillah sangat sedap, kena dengan tekak time2 tak sehat nih...:-)

Alhamdulillah..thank you Allah

RESEPI  DAN CARA MEMBUAT BERGEDIL AYAM
Isi ayam 1/2kg *direbus*
kentang 7 - 8 biji (saiz besar) *dikupas kulit, dihiris ala2 wedges kfc kemudiannya digoreng
*lada benar *lada hitam/lada sulah* ditumbuk
bawang merah 1 labu besar
bawang puteh seulas
halia 1 inci
garam secukup rasa
2 biji telor

Cara nak buat bergedil:
Isi ayam yang direbus dimesin dalam pengisar kering/ditumbuk
Bawang merah, bawang puteh dan halia dimesin kering, kemudiannya mesinkan pula kentang yang siap digoreng tadi.Tambahkan garam dan lada benar.Gaulkan dengan isi ayam yang siap dimesin sebelum tu.Bila semua bahan dah sebati, kepal2kan bulat/leper mengikut citarasa sendiri.Celup dalam bancuhan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dalam minyak penuh *terendam*

🌸🌸🌸🌸🌸

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...