Resepi Kek Karet

Alhamdulillah sempena hari Jumaat yang mulia nak kongsi resepi kek karet yang sering kami buat bila sesekali ada makan2 atau jamuan kecil kat rumah. Semalam buat sebiji kek karet yang besar khusus untuk jamuan en suami dengan rakan-rakan di-ofisnya hari ini.

Jadi ni nak kongsilah kat sini resepi dan cara nak buat kek karet yang sangat sedap dan lazat ini.

Bahan yang diperlukan;
Gula dimesin  1  1/2 cawan
Telor 5 biji
Garam 1/2 sudu kecil
Minyak jagung  1  1/2 cawan

Okeh.. mula2 sekali kita panaskan oven beserta loyang yang dah disapu margerin pada suhu 180' C. Kemudian satukan kesemua bahan lalu di pukul selama lebihkurang 5minit.

Setelah itu, masukkan pula bahan-bahan lain:
Tepung 2 cawan
Baking powder 2sudu kecil
Baking soda 1 sudu kecil
Serbuk kulit kayu manis 2sudu kecil
Kacang walnut 1 cawan
(dicincang kasar lalu gaul dalam tepung di atas supaya semasa bakar kacang tak turun ke dasar loyang)
Karet @lobak merah diparut halus atau boleh dimesin dengan food processor. Saya guna 3batang karet yang sederhana besar. Kalau karet kecil boleh la pakai 5batang. Jangan terlebih karet nanti kek jadi cam lembab sangat.

Okeh gaul sebati kesemuanya. Lapik loyang dengan kertas A4 yang dah disapu margerin. Lepas tu dah boleh bakar kek karet selama 40minit - sejam.

Tunggu kek betul2 sejuk baru topping kan ia dengan:
Seketul @ 1bar cream cheese Philadephia 250g dipukul dengan setemgah ketul/bar buttercup dan setengah cawan gula halus. Pukul hingga krim jadi puteh melepak gitu..:-)

Selamat buat kek karet..baik untuk kesihatan kerana karet terkandung banyak khasiat.


Sama2 kita membaca Surah al-Kahfi hari ini dan banyak2 kita berselawat ke atas Nabi SAW. 
Dari Abdullah bin Mas’ud r.a meriwayatkan bahawa baginda Rasulullah SAW bersabda: Orang yang paling hampir kepadaku pada hari Kiamat kelak ialah orang yang paling banyak berselawat kepadaku. 
(HR Tirmizi)

Assalamualaikum wrth.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...