Tiramisu

Alhamdulillah. Buat tiramiSu yang best.. 

ini bukan tuan blog, ini anak tuan punye blog...heheh tumpang sekaki..

hari tu kan kite teringin nak makan tiramisu and my friends even said tiramisu lah desert paling senang nak buat. tambah-tambah pulak kite kan cuti so rajin lah sikit nak masuk dapur, kalau tak tolong mama,kite tolong diri sendiri untuk perut.haha.ok, so let me share lah cara-cara nak buat tiramisu yang paaaling sonang ni.ehe.he

firstly, sediakan bahan-bahan seperti yang tertera di kaca skrin anda:
.........................
Sponge cake (beli je kat tesco ke carefour ke, tapi saya buat sendiri sponge cake ni)
...........................
200g cream cheese (kite guna brand philadephia, best!)
1 cawan whipping cream
Gula setengah cawan (mesin tau biar gebu sbb kita taknak lah rasa butir2 gula time makan nanti)
1 sudu esen vanila
.......................
1 sudu besar nescaffe
1 mug air panas
.......................

ok, cara nak buat sponge cake kalau nak buat sendiri, kite boleh ikut resipi chef wan yang tersohor iaitu:
6 biji telur
170g gula halus
135 tepung gandum serbaguna (tepung yang boleh buat semua benda termasuk cekodok), diayak 
35g tepung jagung, diayak
2 sudu besar mentega, dicairkan

panaskan oven 180'C. Alas loyang/ acuan kek tu dengan kertas A4 disapu mentega / kertas minyak. Kemudian, pukul telur dan gula sehingga kembang. Kaup balikkan tepung and tepung jagung diikuti dengan mentega cair. Bakar selama 30 minit. done 1st step of making tiramisu. hehe

so while waiting for the sponge bob untuk siap bakor, we can work on the cream lah. macam mana? haha ni sonang je.

campurkan semua cream cheese, whipping cream, gula and esen vanila and kacau hingga gebu.gebu means kalau angkat guna sudu then dia tak jatuh. lepas siap then put aside, and susun gelas-gelas cantik atas meja dan besedia untuk test your culinary skill..oh ya, kalau boleh buat lah dalam gelas yang transparent so that we can see the layers, baru lah marvellous nampak.hehe.. 

kemudian, kacau nescaffe dalam mug yang berisi air panas.jangan sesekali letak gula okeh.kita memang nak dia pahit then later on we'll know the geez of it.hahaha

ok, everythng's done! lets work on the real tiramisu! yeah!
firstly, potong sponge cake setebal 2/3inci and susun dlm tapak gelas. then, guna sudu curahkan nescaffe atas sponge cake. ok for this step, actually the purpose is kita nak basahkan je so jangan kasi lencun la ok. ok, next step, cover the cake dengan cream yang kita putar tadi setebal 1.5 inch, saya buat guna sudu dats why macam comot sikit nampak, so untuk hasil yang lebih cun you can use piping bag or gunting bucu plastik je. lepas cover the whole thing, biar tak nampak dah sponge cake from the top, then kite tabur lah pulak coco powder sehingga melitupi cream tu pulak. kalau takda coco powder ust use nescaffe/milo pon bolehhh..next, letak balik sponge cake yang lain susun, curah nescaffe, cream n tabur coco bla bla bla so ulang all these steps sampai takat tinggi mana yang u ols nak. then lastly, susun lah dalam peti korang (dekat tempat bawah noh)

DONE! ready to eat! bi hana' wasshifa', tiramisu lazeez jiddan ( bon appetite, tiramisu sedapp sangat)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...