Akok Kemboja aka Kueh Bombai Resepi Ori

Assalamualaikum.

Kembali cerita dari dapur. Alhamdulillah nak kisahkan pasal Akok Kemboja ataupun ada juga yang panggil Kueh Bombai. Kueh ni ada iras2 rasa macam kueh bakar gitu tapi kejadiannya lagi lembut. Bagi yang suka kueh Akok Kelantan, inshaaAllah tentu suka dengan Akok Kemboja ni.

Resepi ni ori saya dapat dari makcik yang pernah jaga anak2 saya. Makcik ni memang pandai buat kueh. Semua masakannya yang sempat saya rasa semuanya sedap belaka. Alhamdulillah sangat baik hati orangnya, datang ajar sendiri buat kueh ni step by step kat rumah saya satu masa dulu(22 tahun yang lalu). Jazakillah hu khoiron... Semoga Allah memberi balasan yang baik...aamiin.. Alhamdulillah makcik dan saya masih keep in touch hingga kini.

RESEPI AKOK KEMBOJA @ KUEH BOMBAI

Bahan2nya:
telor 1 mangkuk
tepong 1/2 mangkok
gula 1 mangkok
santan pekat 1 mangkok
daun pandan di mesin *dapatkan pati pandan agak-agak  1/2 mangkok*
1/2 sudu kecil garam
bijan sebagai hiasan atas akok *jika suka*

**guna mangkuk/cawan yg sama untuk sukatan.

**Resepi asal saya guna saiz mangkuk arcopal. Alhamdulillah dapat ngam-ngam  6 biji kueh bombai dari sukatan di atas. Telor kalau gred A pakai 9 biji, kalau gred B pakai 10 biji.**

**Boleh tambah masuk esen vanilla jika suka. Resepi asal tak masuk vanilla.


Cara membuatnya:
Campurkan telor dan gula, kacau2 hingga hilang butiran gula baru dimasukkan tepong, santan, air daun pandan serta garam ke dalam mangkuk adunan dan kacau sebati. Tapis. Sementara itu  siap2 panaskan oven pada suhu 180
'C  beserta acuan akok kemboja yang dilenserkan minyak masak (gunakan daun pandan untuk melenser).
Tuang adunan biar hampir penuh acuan.

Bakarlah sehingga masak lebihkurang 35 - 40 minit atau sehingga bahagian atas kueh bertukar warna perang gelap.
Kueh sedang mengembang dalam oven
....baru keluar oven

Alhamdulillah dah siap.... Ulangi proses hingga adunan habis.

Sekian, wassalam.


No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...