Lepat Pisang


Lepat Pisang adalah antara kuih yang tak jemu2 buat, makan. Best, sedap lagi mengenyangkan..he he
Semalam buat lagi untuk en suami bawak pegi Surau. Wakilkan en suami dan anak bujang je pegi join majlis berbuka puasa di Surau. Jadi dek nak habiskan pisang emas setandan yang tiba-tiba je nampak masak sendiri kat pokok, tu yang sekali lagi buat lepat pisang.

Enak banget, saya just pakai resepi agak-agak je bahan banyak mana. Buat lepat pisang ni senang je, as easy as buat jjepput pisang. Tapi diperturunkan jugak resepi agak- agak tu kat sini, senang untuk rujukan anak-anak gadisku terutamanya.. hehe

Lepat Pisang
Bahan2:
  • Pisang emas saiz kecil 20 - 25 biji
  • tepung dalam satu cawan
  • gula 1 1/2 sudu besar
  • manisan (nise kecik) setengah karet(masukkan dalam plastik, tumbuk sampai hancur)
  • garam sikit
  • santan setengah cawan
Cara:
  1. Lecekkan pisang + gula + nise.
  2. Campurkan lain-lain bahan.
  3. Bungkus dalam daun pisang.
  4. Kukuslah selama 15 minit.

2 comments:

Cikli said...

pisang lemak manis...best

Anonymous said...

Wow sedap ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...