Jadi bila dah tak sihat tu, makan pun rasa lain macam je lah.. Betul, semua rasa tawar dan masin je..lain-lain rasa tak dapat dikesan...huuu
Bila anaknda balik rumah bila cuti sem bermula, alhamdulillah tercetus idea nak masak mihun sup. So sama2 lah kami kat dapur tadi..saya buat mihun sup, anaknda buat Bergedil Ayam. Alhamdulillah sangat sedap, kena dengan tekak time2 tak sehat nih...:-)
Alhamdulillah..thank you Allah
RESEPI DAN CARA MEMBUAT BERGEDIL AYAM
Isi ayam 1/2kg *direbus*
kentang 7 - 8 biji (saiz besar) *dikupas kulit, dihiris ala2 wedges kfc kemudiannya digoreng
*lada benar *lada hitam/lada sulah* ditumbuk
bawang merah 1 labu besar
bawang puteh seulas
halia 1 inci
garam secukup rasa
2 biji telor
Cara nak buat bergedil:
Isi ayam yang direbus dimesin dalam pengisar kering/ditumbuk
Bawang merah, bawang puteh dan halia dimesin kering, kemudiannya mesinkan pula kentang yang siap digoreng tadi.Tambahkan garam dan lada benar.Gaulkan dengan isi ayam yang siap dimesin sebelum tu.Bila semua bahan dah sebati, kepal2kan bulat/leper mengikut citarasa sendiri.Celup dalam bancuhan telur terlebih dahulu sebelum digoreng dalam minyak penuh *terendam*
🌸🌸🌸🌸🌸
No comments:
Post a Comment