#dudukrumah
Buat Puding Trifle yang sedap lagi menyejukkan tekak alhamdulillah. Buatnya pun mudah. Pakai sukat dengan sudu dan cawan je. Takde pakai gram dan ml.
Jom lah kita tengok resepi.
RESEPI MUDAH PUDING TRIFLE
Bahan untuk kastard:
- 2 sudu besar tepung kastard
- 2 cawan susu segar(susu kotak Ducth Lady)
- 4 sudu besar paras gula
**jika sukakan lapisan kastard yang tebal sikit, bolehlah gandakan sukatan di atas.
Bahan untuk lapisan agar-agar:
- 1 paket agar2 serbuk cap kijang(10g)
- 4 1/2 cawan air(jus fruitcocktail + air)
- 3 sudu besar paras gula
Bahan selebihnya:
- 1/3 biji kek (kalu tak buat sendiri kek, beli je kek gulung/apa2 kek)
- 1 tin fruit cocktail
- 1 sudu kecil esen vanilla
Saya pakai Kek Butter Resepi kek boleh tengok di SINI |
Cara membuatnya:
Okay mula-mula..
- Susun kek dalam bekas.
- Dari 2 cawan susu tu ambil 2 sudu bancuh dengan 2 sudu penuh tepung kastard. Susu selebihnya panaskan, bila mendidih tutup api. Tuang ke dalam bancuhan kastard tadi. Kacau2 kemudian masuk balik dalam periuk, panaskan balik hingga mendidih. Tutup api dan biarkan sejuk sebentar sambil dikacau2 agar tidak berketul.
- Siram2 atau renjiskan kek dengan jus fruitcocktail. Tuang adunan kastard atas kek.
- Sementara itu, panaskan 4 1/2 cawan air(lebihan jus fruit cocktail + air). Bila mendidih je, masukkan bancuhan agar2 serbuk(serbuk agar2 dibancuh dengan 4 sudu air)..bila mendidih tambahkan gula 3 sudu besar paras. Okay tapis dan sejukkan sebentar. ***rasa agar2 hanya manis2 buah sebab lapisan lain dah manis.
- Tabur buah cocktail atas kastard.
Setelah itu dah boleh sudukan agar2 atas lapisan kastard dan fruit cocktail.
Info: Gambar sudukan agar2 ni, masa buat Trifle kali kedua time PKP ni. Time ni saya buat homemade fruit cocktail mangga + nenas. - .....dah siap alhamdulillah👍🥰
Sekian wassalam.