Cara Buat Shell-Out



Assalamualaikum.

Nak kongsi cara mudah buat Shell Out...gituuu


Gambar shell out yang disiarkan ialah gambar yang time ramai² berkumpul tempohari. Masak bersama anak² menantu² dan cucu²😘😁 



So ini resepi untuk makan berdua..kau dan aku🤗

Bahan dikecikkan portion untuk 2 orang  makan. 


Bahan seafood untuk Shell Out:

Ketam seekor (dipotong 2)

Udang besar 7 ekor

Sotong 3 ekor(sedap jika dapat cari yang bertelor)

Sedikit LaLa(jika ada)


Sayur-sayuran:

Carrot

Brocoli

Jagung


Bahan² kisar/tumbuk***:

1 biji bawang merah besar

1 ulas bawang putih

½ inci halia

1 sudu besar cili giling adabi/ cili kisar

Sedikit belacan


Bahan untuk buat pes/sambal shell out:

Minyak untuk menumis

Bahan yang dikisar/tumbuk***

1 sudu kecil serbuk kari

1 sudu besar sos tiram

1 sudu besar sos cili

2tangkai daun kari(dileraikan)

1 batang serai (diketuk)

1 asam keping


Cara membuatnya:

Masak air dalam periuk hingga mendidih. Masukkan jagung, brocoli dan carrot. Bila hampir empuk carrot dan brocoli, angkat. Biarkan jagung empuk dulu baru di-angkat. Seterusnya masukkan barang² seafood mengikut turutan bermula dengan ketam. Bila ketam dah masak, angkat di ikuti dengan udang, sotong dan lala. Toskan semuanya. Air rebusan nak guna untuk sambal shell out.


Cara masak sambal shell out:

Tumis bahan yang ditumbuk/kisar. Bila dah masak masukkan rempah kari. Campurkan sedikit air rebusan. Masak hingga tumisan bertukar warna baru masukkan daun kari yang ditumbuk manja beserta serai. Masak hingga likat dan bersinar baru ditambah sedikit air rebusan, sos tiram, sos cili dan asam keping. Perisakan dengan garam dan sedikit gula. Masak sampai cair² likat baru dicampurkan kesemua barang² seafood serta sayur-sayuran yang telah direbus. Selamat berShell-Out😊😁ALHAMDULILLAH.


No comments:

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...