Alhamdulillah hari ini buat lagi Sambal Petai Tempoyak. Sangat sedap dan berselera jadinya bila makan dengan nasi panas²🤤 Walau hanya ada lauk telor dadar je pun tapi bila combine makan dengan sambal petai tempoyak ni..aduhhh...tak pasal² terbanyak pulak makan nasi..ehe he...
Senang je cara buat sambal ni. Asal² saya buat sambal ni bila Aton tempat saya beli durian tu cerita² dan kongsi resepi. Bila cuba buat dan hantar gambar kat Aton,
Aton kata..." erm nampak macam tak jadi je..."
"Sambal tu kena basah² sikit"..sambung Aton.
HAHAHAHA..🤣 ok ok takpe nanti cuba buat lagi lepas ni.
Makanya hari ini buat lah untuk kali kedua sambal petai tempoyak. Okay kali ni berguru dengan cik google la pulak. Alhamdulillah ikut cara betul² tapi saya pekatkan sikit..kasi thick sikit finishing...hi hi
Jom kita tengok caranya......
SAMBAL PETAI TEMPOYAK
Bahan² yang perlu ada:
Petai yg dibuang kulit
Ikan bilis
Bawang Merah
Kunyit Hidup
Cili padi
Cara Memasak:
1. Tumbuk kasar cili padi, bawang merah, kunyit dan ikan bilis.
2. Goreng bahan-bahan yang telah ditumbuk sehingga garing.
3. Setelah itu, masukkan petai.
4. Masukkan tempoyak. Jika sambal agak pekat, boleh tambah sedikit air. Dan kacau.
5. Perasakan dengan garam dan sedikit gula. Siap dan sedia dimakan.
Sekian. اَلسَّلامُ عَلَيْكُم
1 comment:
memang menambah nasik camni!! sedap sgt...nak pi cari durian lah cmni!!
Post a Comment