Alhamdulillah....
Pisang Awak, masa ambil dah masak sesikat di pokok. Jadi lepas dileraikan dari tandan, esoknya sekaligus semua masak...huuuu
Buat Goreng Pisang, dah.
Jemput Pisang pun, dah... masa Paih dan Wani datang beraya.
Jadi hari ni naik semangat pulak nak buat Lepat Pisang. Resepi mudah2 je... Alhamdulillah yang penting sedap..hi hi๐๐☺️
Hari ni kerajinan over sikit, itu yang ada buat Kueh Seri Muka sama.. resepi seri muka kat SINI๐ท
Jom kita tengok camana....
RESEPI LEPAT PISANG MUDAH
Bahan2nya:
Pisang Awak 8 biji
Nise(@ gula melaka) 40g
Gula 50g
Tepung 50g
Air masak 2 sudu besar
Secubit dua garam
Kelapa parut + secubit dua garam
Cara membuatnya:
Layurkan daun pisang. Potong sama besar segiempat tepat. Nise diricik halus.
Pisang dilecek lalu dicampur dengan kesemua bahan kecuali kelapa parut.
Okay, dah boleh mula membungkus lepat pisang. Ambil sesudu adunan kemudian bubuh ditengahnya kelapa parut bergaram. Lipat daun pisang dengan cermat jangan sampai terkeluar adunan dari lipatan. Saya lapik dua helai daun pisang bagi setiap satu. Susun dalam periuk pengukus berlubang lalu dikukus selama 20 - 25 minit.
Sangat sedap alhamdulillah.๐๐
Buat Goreng Pisang, dah.
Jadi hari ni naik semangat pulak nak buat Lepat Pisang. Resepi mudah2 je... Alhamdulillah yang penting sedap..hi hi๐๐☺️
Hari ni kerajinan over sikit, itu yang ada buat Kueh Seri Muka sama.. resepi seri muka kat SINI๐ท
Jom kita tengok camana....
RESEPI LEPAT PISANG MUDAH
Bahan2nya:
Pisang Awak 8 biji
Nise(@ gula melaka) 40g
Gula 50g
Tepung 50g
Air masak 2 sudu besar
Secubit dua garam
Kelapa parut + secubit dua garam
Cara membuatnya:
Layurkan daun pisang. Potong sama besar segiempat tepat. Nise diricik halus.
Pisang dilecek lalu dicampur dengan kesemua bahan kecuali kelapa parut.
Okay, dah boleh mula membungkus lepat pisang. Ambil sesudu adunan kemudian bubuh ditengahnya kelapa parut bergaram. Lipat daun pisang dengan cermat jangan sampai terkeluar adunan dari lipatan. Saya lapik dua helai daun pisang bagi setiap satu. Susun dalam periuk pengukus berlubang lalu dikukus selama 20 - 25 minit.
Sangat sedap alhamdulillah.๐๐
No comments:
Post a Comment