Lempok Durian Zaman Berzaman

Alhamdulillah, hari ini buat lagi Lempok. Baru je minggu lepas buat tapi kacau lempok dalam small portion, jadi sekejap je siap. Minggu lepas tu buat lempok dari 3 biji durian. Agak besar duriannya, berbaloi harga rm50 untuk 3 biji. 

Ini lempok yang buat minggu lepas:


Okeh, berbalik pada kisah buat lempok hari ini, dapat beli durian Batu Kurau yang jiran jual, alhamdulillah dapat harga borong rm70. Banyakkkk...dapat hadiah 2bijik lagi free..ehe..he..

Alhamdulillah..


Jenuh la nak mengupas. Sebab itu mengupas durian nya semalam, hari ni baru kacau lempok.




Jom tengok cara buat lempok. 


Bahan²nya:

  • Ulas² durian (dikupas ¾ dari keseluruhan, ¼ dibiarkan bersekali dengan biji² durian. Perlu ada ulas² durian yang tak dikupas untuk menyedapkan lagi rasa lempok dari aroma biji² durian)

  • Gula dalam ½ mangkuk (kurangkan/lebihkan ikut sesuai rasa dan tengok pada berapa banyak isi durian)

  • Garam dalam satu sudu kecil paras.


Cara memasaknya:

Kacau hingga seghing/hampir kering...sampai biji² durian licin berkilat dan boleh di ambik keluar tanpa terlekat².

💌💌💌💌💌

60% siap

90% hampir siap

Sangat sedap lempok ni. Memang berperisa dan tak jemu dimakan zaman berzaman. Harga lempok pun berganda mahal dari harga dodol dek bahan yang digunakan hanya durian semata, tiada campuran  tepung. Ada juga kabarnya yang tambah masuk tepung sikit, tapi selama yang saya tahu lempok yang bermutu hanya 'kacau" durian sahaja bersama sedikit gula dan garam. 

*boleh tengok pautan link posting LEMPOK DURIAN terdahulu yang dah capai hampir 13k pageview...sila klik


Jom cuba buat sendiri Lempok Durian👌


Sekian wassalam.




1 comment:

Anonymous said...

Memang sedap dan rasa premium. Sila cuba buat sendiri ya. TQ

Blog Archive

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...