Alhamdulillah semua berselera makan nasi berlaukkan Sup Empat Benua dan Daging Goreng tengahari tadi. Dapat tulang dan daging lembu sempena program ibadah Kurban di masjid dan surau semalam. Daging goreng di goreng garam kunyit, manakala sup tulang ikut resepi dan cara dari Sup Tulang Tiga Rasa yang pernah di postkan resepinya sebelum ini di sini.
Sup Empat Benua ini sangat istimewa kerana ia dikatakan kombinasi resepi dari Malaysia, Indonesia, Singapura dan Thailand. Hari tu saya tak pasti tentang benua mana yang terlibat.. Kalau tak silap hari tu dengar ianya dari tiga negara tapi bila tanya balik rupa-rupanya ia kombinasi citarasa dari empat benua... he he.. Tak kisah la kan, tiga ke empat ke, yang penting ianya sangat sedap dan berperisa.. terimakasih banyak buat tuan punya resepi, moga Allah membalasnya dengan kebaikan... ameen :)
Meh kita tengok resepinya sekali lagi di sana...
ataupun boleh buat Sup Empat Benua tu dengan tengok resepinya kat sini je..
- Mulakan kerja dengan kalimah Bismillahirramanirrahim
- Basuh tulang rusuk atau lain-lain bahagian tulang lembu dengan bersih.
- Rebus hingga empuk.
- Selepas empuk masukkan bahan-bahan:
- sup bunjut (kalau tulang sekilo masukkan 2 sup bunjut)
- rempah sup satu sudu besar (bancuh dengan sedikit air)
- halia 3 inci diketuk
- lengkuas 4 - 5 hiris
- serai 2 batang diketuk
- bawang besar merah 1 biji dipotong 4
- bawang puteh 5 ulas diketuk
- garam
- sedikit cili padi ditumbuk/dihiris(ikut kesesuaian rasa)
- bawang goreng
Satu perkara yang jangan kita lupa ialah, iringi kerja-kerja memasak di dapur dengan zikrullah. Semua orang masak sup, ada yang guna kaedah sama dengan kita pun tapi sup kita nanti InsyaAllah akan lebih berperisa dan sedap dimakan seisi keluarga bilamana kita memasaknya sambil mulut dan hati tak henti-henti berzikir mengingati Allah dan berselawat ke atas Rasulullah SAW.
Wassalam.
No comments:
Post a Comment