Assalamualaikum.
Pisang Awak yang setandan masih berbaki dua sikat. Jadi teringat nak buat kek pisang🥮
|
Pisang Awak hasil tanaman Alhamdulillah |
Kebelakangan ini pakai resepi hasil google bila nak buat kek pisang. Cari kelainan rasa sikit..hi hi
Resepi kek pisang yang ini simple tapi en suami duk ulang ambik makan sampai la kek tu kami dapat habiskan dalam masa dua hari. Makan berdua je pun, week days kan..
Jom tengok resepi❗️
RESEPI KEK PISANG COKLAT
Bahan-bahan
Untuk loyang kek 9 x 13 inci
- 3 biji telur
- 100g gula halus
- 210g pisang lecek
- 150g tepung kek
- ½ sudu kecil serbuk penaik
- ¼ sudu teh baking soda
- 100ml minyak sayuran
- ½ sudu kecil garam
Cara membuatnya
1. Masukkan telur ke dalam mangkuk dan pukul dengan whisk hingga berbuih.
2. Masukkan gula dan pukul lagi.
3. Lecek pisang dalam mangkuk yang berasingan. Jangan over lecek pisang😁
4. Masukkan pisang yang dilecek ke dalam adunan telur dan gula, dan gaul rata.
5. Ayak tepung kek, baking soda dan serbuk penaik dan gaul rata. 6. Masukkan minyak ke dalam adunan dan kacau rata dengan senduk kayu.
7. Tuangkan ke dalam tin kek dan bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 160°C selama 40 minit atau sehingga bahagian atas kek berwarna perang keemasan. Boleh memasaknya lebih lama jika suka kaler kek yang lebih gelap.
Alhamdulillah boleh tahan best rasa kek tu sebab saya susun² kepingan coklat atas kek sebelum baking. Maka jadilah kek pisang berperisa coklat💞
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Ini pula kek yang buat baru² ini yang buat pakai Pisang Lemak Manis. Setandan pisang tu, lepas ambil dari pokok sehari, esoknya terus pisang setandan masak sekaligus. Itu yang gigih membaking untuk selamatkan pisang dari jadi terlebih masak.
No comments:
Post a Comment